Србија

АЛЕКСАНДАР ВУЧИЋ: Ускоро ћемо економски сустићи и престићи неке земље ЕУ

БЕОГРАД – Премијер и кандидат за председника Србије Александар Вучић одговара вечерас на ТВ Пинк, где одговара на питања новинара Јакше Шћекића и Мирослава Лазанског.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вучић је рекао да не може да грантује да ли ће бити изабран за председника, али да ће гарантовати да ће радити добро ако се то деси.

„Раст ће се увећавати, као и плате и пензије. Неће бити све лако. Биће потребно још реформи, посебно у сектору јавних предузећа. Кад то све будемо направили, бићемо земља која неће бити сиромашнија и економски лошија од најмање економски јаких земаља ЕУ. Ускоро ћемо их сустизати, али и престизати“, поручио је Вучић.

Коментаришући критике јер се немачки канцелар Герхард Шредер из времене бомбардовања СР Југославије био на конвенцији СНС на годишњицу почетка НАТО агресије, Вучић је рекао да је Шредер говорио само о реформама и да нико нема право да му држи предавања о патриотизму.

„Довели смо цео свет. Зар вић хоћете да правимо непријатеље. И на дебати код Била Клинтона сам бранио интересе Србије на најбољи могући начин. Тамо где су свила и кадифа, тамо ће да буде ред у недогле. Кад смо доносиле мере консолидације, никог није било у реду. Кад нема грешке, на коју могу д асае позову на мом изагању. Да су водили другачију кампању, имали би више шансе на изборима. Да су рекли, нешто је добро урадио, а ово је лоше… Овакј немају никакве шансе. Ако неко мисли да је неко за критику што је разговарао с Ангелом Меркел или Владимиром Путином, знате ли шта то значи за српски имџ“, рекао је Вучић.

Говорећи о рушењу објеката у Савамали, Вучић је рекао да не жели да се меша у рад правосуђа.

„То су били противправно подигнути објекти. Хоћу да кажем да не мислим да је то нешто што је много лепо, али ни да је страшно као што је представљено. Наравно да је проблем што је нешто урађено током ноћи, што је могло бити урађено по дану. Кад видите да постоји агресиван однос према вама, питате шта сам то урадио. И онда видите дубље разлоге. Зато сам захвалан људима који су ме подржали. Хајка која је уследила против тих људи је нечувена. Немојте да их вређати и да им не дате право да мисле“, изјавио је Вучић.

Он је истакао да није изговорио ниједну непристојну реченицу у предизборној кампањи.

„Србији је потребна толеранција и да свако има право зато што мисли другачије. Кад би се то десило с моје стране, истог тренутка бих рекао да то не може тако. Не мислим да одлучује 650 или 100, него сви грађани на изборима. И то је нормална Србија каква мора да буде“, рекаоје лидер СНС.

„Косовски дијалог је стао због одлуке приштинске власти да га прекину“, рекао је Вучић.

Коментаришући информације приштинских медија о томе да министри Стефановић и Ђорђевић не могу с њим да иду на Косово, Вучић је рекао да му то није било познато до вечерас.

„Не знам чиме је је неко условио, да ли ће да забране, то је на њима. Хвала им на томе. Мислио сам да идем сам, сад ћу видети да ли ћу уопште да идем. То говори ти људи не желе озбиљне разговоре. Они мени не могу да забране да посетим север Косова“, рекао је он.

Лидер СНС је изјавио да је ишао да представља нашу земљу и Владу Србије у Берлину и Москви.

„Молио сам Ангел Маркел да учини нешто око дампинга за Железере. После три дана сам добио позив да се то одлаже“, рекао је он.

Вучић је оценио да је и Бриселу и Вашингтону јасан став Русије.

„Нико ме не пита за ЕУ, јер знају да је наш стратешки пут ЕУ, али и да неће уводити санкције Русији“.

Он је истовремено оценио да на Западу неће бити одушевљени тимо што Србија набавља војну опрему од Русије.

„Ми смо више платили западу за девет хеликоптера, неог за све ово што смо узели од Руса. Ми смо увек имали један „миг29“ који је служио за делове сталима. Све до 2027. ћемо имати свих 10 „мигова 29“. Кад само дошао на место министра одбране, имали смо један „миг 29″, а данас имамо три, плус један који служи за делове“, истакао је премијер.

Вучић је истакао да је важно да се зна да „миг 29“ најбољи авион за блиску борбу у ваздуху и да се „миг 21“ не може поресити с тим авионом.

„Ми тиме добијамо полицијско чувања нашег неба. То су ловци пресретачи који су ту да штите наше небо“, рекао је премијер.

„Немамо чега да се стидимо и шта да кријемо. Од Ербаса смо купили девет хелиокоптера који су за нас веома важни. Ми озбиљно јачамо наше снаге. Што се тича авиона, не можете да сакријете. Ми морамо да бринемо о сопственој независности и одбрани“, изјавио је лидер СНС.

Говорећи о данашњем сусрету с председнико Русије Владимиром Путином, Вучић је истакао да верује да ће трговинска размена с Русијом бити враћена на ниво 2014-2015. године.

„Путин ме је питао, након разговора о економским односима и војно-техничкој сарањдњи, рекао је да хоће од мене да чује како видим ситуацију на Балкана. Рекао сам оно што увек говорим. Рекао сам да постоји опасност од грожавања стабилности у региону, а постоји и присуство различитих спољних фактора с различитим интересима. Рекао сам да је Србија успела да превазиђе те проблеме и да је била најстабилнија“, изјавио је Вучић, да су Руси изразили забринутост за догађаје у Приштини.
Извор: Kurir.rs