Издвајамо Свет

АМЕРИКУ ТРЕСЕ ВЕЛИКИ СКАНДАЛ: Из Пентагона нестало 10 трилиона долара, нико не зна где су!

Током само две деценије, Пентагон је изгубио траг 10 трилиона долара, а нико, па ни Министарство одбране, не зна где су нестали нити на шта су потрошени.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иако је ревизија свих савезних органа постала обавезна 1996. године, Пентагон је очигледно себи направио изузетак, и – читавих 20 година касније – он је никад није извршио, пише тхефреетхоугхтпројецт.цом

Јер, како војни званичници инсистирају, ревизија би трајала дуго и, иронично, кошта превише.

“Током последњих 20 година, Пентагон је прекршио свако обећање Конгресу о томе када ће ревизија бити извршена,“ рекао је недавно за Гардијан директор ревизије Пентагона, Рафаел ДеГенаро. “У међувремену, Конгрес је више него удвостручио буџет Пентагона.“

Још горе, недавно предложени буџет председника Трампа настоји да баци још додатне 54 милијарде долара на америчку војску – више за интервенционистичку политику, више за ресурсе, више за посредничке борбе и, наравно, више за авионе и беспилотне летелице да се баци још бомби на цивиле.

Можда.

Јер, без ревизије, Министарство одбране може да купи скоро све, по било којој цени, да употреби, или да, некоме, из било ког разлога.

Званичници Владине канцеларије одговорности и Канцеларије генералног инспектора су класификовали стравичне финансијске неједнакости у Пентагону већ годинама – а ипак, Министарство одбране се жали на трошкове и енергију који су потребни за обављање ревизије у складу са законом.

Запањујуће, Пентагонов лични чувар прећутно одобрава ову технички нелегалну заобилазницу онога што би неоспорно била врло непријатна ревизија.

Узмите безброј примера “заташкавања“ за које Пентагонове књиговође не само да су подстакнуте да дочарају бројке из ведра неба, него, у многим случајевима, они не би физички и административно могли да обављају посао без тога – без икаквих суочавања са последицама због тога.

Наиме, Ројтерс је објавио резултате истраге магичног броја Одбране – пре више од три године, 18. новембра 2013. године – са детаљима о нелегалним задацима особе која је запослена ту 15 година, “Линде Вудфорд, која је последњих 15 година своје каријере провела убацујући лажне бројеве у изводе америчког Министарства одбране.“

“Сваког месеца док се није пензионисала 2011. године,“ написао је Скот Палтроу за Ројтерс, “она каже да је долазио дан када би Морнарица почела да баца бројеве у канцеларију за финансије и књиговодство Министарства одбране у Кливленду у Охају, главној књиговодственој агенцији Пентагона. Користећи податке које су добили, Вудфордова и њене колеге рачуновође ДФАС-а, требали су да припреме месечне извештаје да изравнају књиге морнарице са Трезором САД-а – балансирајући маневар који је био потребан свим војним службама и другим агенцијама Пентагона.

“И сваког месеца, они су наилазили на исти проблем. Рачуни су недостајали. Рачуни очигледно нису били добри. Рачуни су стизали без објашњења како је новац потрошен или из ког је конгресног одобрења то дошло. “Много пута је било проблема са тим да су рачуни нетачни,“ рекла је Вудфордова. “Нисмо знали детаље… за много тога“.“

Осим лажних рачуноводствених књига, Пентагон је вероватно бацио тих 10 трилиона долара пореза низ сливник  неконтролисане куповине од стране неспособног особља које је сигурно лишено претходног искуства у области одбране.

С обзиром на сво ово намештање финансијских књига, помислили бисте да Одбрана каналише своје напоре да постане узор економске ефикасности када војска брани САД. У иностранству. Од тероризма. И од терориста. И нација које подржавају терористе.

Али то Пентагон – и групица имена која редовно красе вести, где сваки показује још једну несталу испоруку оружја, непознату расподелу средстава, или проналажење разног америчког оружја и муниције од стране неке терористичке групе која се сматра политички мање прихватљивом од других.

У ствари, толико је америчког оружја и залиха изгубљеног од стране Министарства одбране и ЦИА-е постало власништво страних терориста – који су их потом користили садистички против цивилног становништва и стратешки против и њихових посредника – да би било немарно не описати тај феномен као образац, без обзира да да ли је то било намерно или не.

За сада, генерално знамо где новац одлази: на рат. Који аспект рата, то је већ мање битно.

 

Извор: Wебтрибуне.рс