Србија

БЕОГРАД ПРЕД НОВИМ ПРИТИСКОМ Преко Харадинаја праве хаос у Србији!

Француски суд је поново одложио одлуку о изручењу Рамуша Харадинаја нашој земљи због злочина почињених на КиМ, а коначну одлуку донеће 6. априла, на годишњицу нацистичког бомбардовања Београда у Другом светском рату.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Како је саопштено, суд је затражио додатну документацију, коју је Министарство правде на своју иницијативу већ послало у Француску, где се на преко 100 страна описују најстрашнији злочини које су починили некадашњи командант ОВК и његови саборци. Како “Ало!” сазнаје од добро обавештеног извора из дипломатских кругова, сада постоји велики притисак Париза, али и још једне велике земље у ЕУ да се Харадинај изручи Србији, али не да би се задовољила правда, већ да би се изазвала дестабилизација у региону.

– Рачунају на то да ће, ако се Харадинај испоручи Београду, његове присталице направити хаос на КиМ, али и да ће се ситуација закувати на југу Србије, јер је добро познато каквом организацијом руководи Харадинај и да су његови људи спремни на све. С друге стране, на тај начин би завезали руке српским политичарима у будућим преговорима, јер онда Београд не би био у стању, као до сада, да одбија захтеве, попут оног из Хага да испоручи посланике Српске радикалне странке – наводи извор “Ало!”.

С друге стране, како наводи Милован Дрецун, права опасност лежи у томе да Харадинај остане на слободи.

– Ово најновије одлагање ми личи на покушај да се добије на времену како би се донела одлука која није правне природе и која би била политички обојена. Не видим опасност у томе да се Харадинај изручи Србији, права опасност лежи у томе да он остане на слободи и настави с деловањем на КиМ. Са злочинцима нема погађања. Наравно да је његова изузетно јака криминално-злочиначка организација способна да изводи нападе, али зато је ту међународно присуство на КиМ да тако нешто спречи – наводи Дрецун за “Ало!”.

Министар Александар Вулин за “Ало!” кратко поручује:

– Харадинај и сада покушава да Србе на КиМ користи као таоце. Међународна заједница то мора да осуди, али и да буде спремна да заштити Србе. Србија неће дозволити такво насиље.

Сам Харадинај, кога је испред суднице дочекало неколико десетина Албанаца са заставама ОВК и Велике Албаније, каже да је он “политички талац”.

– Ја сам политички талац. Суд је дао још месец данас српским властима да доставе додатне информације. Ви који сте донели ову срамотну одлуку треба да се стидите – рекао је Харадинај.

Чекају се и избори у Француској?

Уколико се суд у Колмару буде позитивно одредио према захтеву из Београда, крајњу одлуку о томе да ли ће Харадинај бити изручен донеће влада Француске. Интересантно, председнички избори у Француској су заказани за 27. април, па би и то ко победи на њима могло да утиче на коначну одлуку.

 

Извор: Alo.rs