Здравље Издвајамо

Биљке које упијају стрес и депресију: Бар неку од ових 10 унесите у кућу!

Како нам се лагано приближава пролеће и како смо искусили неколико сунчаних, топлих дана, сигурно сте приметили да сте почели да се осећате боље чим изађете напоље.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Један од разлога за то су биљке које су управо буде и којих у природи има у изобиљу. То је због тога што одређене биљке имају способност да упију стрес из човека, па стручњаци препоручују да бар неколико унесете у кућу!

Блитва
Блитва је права ризница магнезијума, а овај минерал јекључни за биохемијске реакције у мозгу, које утичу на ниво енергије у вашем телу. Заправо, недостатак магнезијума је често обољење међу људима којима је дијагностикована депресија.

Плави кромпир
Антиоксидант под називом антоцијанин је редак, али веома укусан! Налази се у плавом кромпиру и смањује запаљенске процесе у нервима који могу да доведу до лошег расположења. Љуска је богата јодом, који помаже стабилизацији хормона штитне жлезде и тако спречавају нагле промене расположења.

Чери парадајз
Љуска парадајза богата је ликопеном, фитонутријентом који зауставља изградњу једињења која узрокују упале и воде до депресије.

Крављи грашак (Црни окасти грашак)
Ово поврће садржи више фолата од било ког другог, а фолати играју кључну улогу у изградњи допамина, серотонина и норепинефрина, три мождане супстанце чији недостатак узрокује заборавност, иритацију и несаницу.

Оригано
Кафеинска киселина, кверцитин и росмаринична киселина заједно потискују депресију, умор и анксиозност, а све три се налазе у оригану.

Сунцокрет
Семенке сунцокрета су одличан извор фенилаланина, аминокиселине која спречава депресију и коју тело претвара у норепинефрин.

Камилица
Постоји разлог зашто вам је бака причала да пред спавање трева да попијете шољу чаја од камилице! Попут оригана, камилица је богата кафеинском киселином и кверцитином, али је укус много бољи када се припрема у форми чаја. Такође, камилица вам помаже да заспите.

Жути ноћурак (Вечерња јагорчевина)
Семенке овог дивљег цвета садрже висок ниво триптофана, највиши у односу на све остале биљке, који тело користи како би произвело серотонин, који поправља расположење. На јесен када цветови сазре, семенке почињу да се појављују, а треба их користити у различитим јелима, на исти начин као ланено семе.

Лаванда
Према истраживању Универзитета Мериленд, ароматерапија која укључује лаванду може успешно да излечи депресију и лоше расположење.

Кантарион
Најпознатија биљка за која уништава депресију јесте кантарион. Цветови и лишће су најкориснији делови биљке, а могу се користити за припрему чајева, који ће вас смирити и поправити ваше расположење. Код употребе кантариона водите рачуна – његови састојци реагују са лековима, па је најбоље да се прво консултујете са лекаром.

Извор:Стил