Русија

БИВШИ ШПИЈУН УПОЗОРАВА: “Руска претња у Европи је на НАЈВИШЕМ СТЕПЕНУ”

Тајни агенти и сарадници контраобавештајних служби ретко дају интервјуе, поготово под својим правим именом. Ипак, Ференц Катрејн, бивши мађарски шпијун, који је 13 година радио за контраобавештајну агенцију, дао је ексклузиван интервју мађарском порталу индеx.ху.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Године 2013, Катрејн је поднео оставку због неслагања с руководством агенције и од тада живи у иностранству.

У наставку прочитајте најзанимљивије делове интервјуа:

Шта нам можете рећи о својој каријери?

– Радио сам за мађарску Националну безбедносну агенцију (НБХ) и за Биро за заштиту Устава (АХ) у раздобљу од 2000. до 2013. Специјализовао сам се за област екстремизма, међународни тероризам и контрашпијунажу. Догурао сам до позиције руководиоца операција, а касније сам био и саветник генералног директора. Третутно као цивил боравим у иностранству.

Је ли ваша породица знала чиме се бавите?

– Најужа породица је знала где радим, али нису знали шта тачно подразумева мој посао и зашто сам често био на путу. Овај интервју ће их вероватно изненадити.

Зашто сте напустили службу?

– Осећао сам да се професионалне вредности и принципи које сам следио више не испуњавају.

Имате ли сазнања о појединцима који су се специјализовали за шпијунажу руских тајних служби?

– Ротирање појединаца који се тиме баве посебно је опасно.

Имате ли осећај да се политичка клима према Русији променила и да је рад служби опструиран на политичком нивоу?

– Да. Нисмо смели да изводимо активне операције које су биле неопходне из професионалних разлога, а међународна сарадња је била мање интензивна него протеклих година. Ипак, морам да нагласим да сада постоји ново руководство о коме не можемо да говоримо. Актуелни генерални директор због својих година не може бити повезан с Русијом.

На лествици од 1 до 10 како оцењујете руску претњу у Еуропи?

– Девет од десет, највиши степен.

Имате ли идеју колико се руских агената тренутно налази у Мађарској? Бивши премијер Ференц Ђурчањ недавно је оценио да их има између 600 и 800.

– Израз “агент” је професионално нетачан. Ако говоримо у броју обавештајних службеника, то је претеран број. Ипак, ако узмемо у обзир целокупну мрежу сарадника руске обавештајне службе, укључујући и “мрачне” обавештајце, тај број би могао да буде реалан.

 

Извор: Dnevnik.hr