Избори Издвајамо Србија

ЧАНАК У ПРЕДСЕДНИЧКОЈ КАМПАЊИ: Позваћу странке на промену Устава који кочи и саплиће Србију!

Председнички кандидат ЛСВ Ненад Чанак саопштио је да се залаже за промену Уставу, који је, како наводи, донет без јавне расправе и гуши аутономију Војводине и све друге крајеве Србије, јер централизује земљу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Десет година овај Устав кочи и саплиће Србију да се суочи са собом, реши проблеме и убрза пут ка Европској унији, навео је Чанак у саопштењу достављеном медијима.

Чанак каже да 10 година овај устав „храни митоманију из политичке кухиње Коштунице и Милошевића о Србији чије је срце Косово, десна рука Република Српска, а друго око у глави Црна Гора“.

„Поред ЛДП и ЛСВ које су заједно протестовале испред Народне скупштине против доношења оваквог Устава, а затим и водиле антиреферендумску кампању, у последње време све је више странака које се залажу за његову промену из најразличитијих разлога“, наводи се у саопштењу.

Зато ће, поручио је Чанак, позвати и све да се у парламенту уједине у захтеву да Устав буде промењен.

„Данас, као и у протеклих десет година, могу да кажем исто: Устав је лош, донет је без јавне расправе, гуши аутономију Војводине и гуши све друге крајеве Србије јер централизује земљу. Овај Устав спомиње само један језик и писмо, а у Војводини су, рецимо, у службеној употреби шест језика“, навео је Чанак.

Напомиње да је актуелни Устав у супротности са правом ЕУ и блокира европске интеграције јер не поштује примат међународног права и нема непосредне примене међународног права од домаћих судова.

„И крајње је време да се мења“, навео је Чанак.

Извор:Танјуг