Издвајамо Србија

ЧАНАК: Утврдити како је нестао новац из пензионих фондова

Чанак (Фото: Јутјуб)

Кандидат ЛСВ за премијера Србије Ненад Чанак рекао је данас да се мора утврдити како је нестао новац из пензионих фондова пре и после 2000. године и како се уопште дошло до тога да се пензије исплаћују из буџета

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он наводи да се нигде у Европи пензије не исплаћују из буџета, и подсећа да су преко 1,7 милиона садашњих пензионера, током свог радног века, издвајали новац од свог рада, да би себи обезбедили старосну пензију.

– Они су своју пензију стекли. Међутим, већ две године, штеди се управо на њима – истиче Чанак.

Пензиони фонд се, кеже, може попунити продајом објеката у бањама који су некада грађени из средстава Пензионог фонда, затим приликом евентуалне продаје Телекома, огромне војне и имовине и простора Железница која ничему не користи, али и издавања државног пољопривредног земљишта.

– Када то буде учињено, сваки грађанин који уплаћује пензионо осигурање мора знати шта се с тим новцем ради. Потребно је формирање Пензионог фонда као независне институције, која ће паметним улагањима и куповином деоница, по угледу на моделе који постоје у свету, оплодити тај новац који се уплаћује и пензионерима обезбедити сигурност. То ће омогућити да никада више пензионери не зависе од политичке воље било које власти и да се њихово право на достојанствен пензионерски живот не доводи у питање – рекао је Чанак.

Извор:Танјуг