Издвајамо Србија

ДАЧИЋ: Балкан је БУРЕ БАРУТА, али је Србија изабрала дијалог

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оценио је да је ситуација на Балкану крхка и деликанта

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ситуација на Балкану, потенцијалном „бурету барута“, нажалост је крхка и деликатна, али је Србија одлучна да сва отворена питања решава дијалогом, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић у интервјуу за италијанску агенцију Ансу.

Он је истакао да, када седите на таквом бурету барута, онда имате само две могућности: или да запалите фитиљ и одлетите у ваздух са свима другима, или да брзо решите сва отворена питања путем дијалога.

– Србија је веома јасно изабрала другу опцију – додао је Дачић, наглашавајући снажно ангажовање Београда на очувању стабилности западног Балкана, региона који стално потресају тензије и турбуленције.

Почев од Косова, где Срби живе „под сталним притиском и претњама“.

– Србија поштује постигнуте договоре, што Приштина не чини, док се код Европске уније, која посредује у дијалогу, не види било какав притисак у том смислу на косовску страну – каже он.

Када је реч о Босни и Херцеговини, Дачић наводи да, упркос гесту добре воље премијера Александра Вучића од пре две године у Сребреници, где је био мета физичке агресије, муслиманска страна сматра да је „сама и игнорише друге националности“ које чине БиХ.

– Што се тиче Хрватске, све је очигледнија жеља да се „поново преиспита и вреднује усташки режим“, додао је он.

За Дачића, све то не помаже помирењу и стабилизацији у региону.

– Сви смо суседи и надам се да ће превагнути интерес за заједничку будућност – рекао је Дачић, наглашавајући да Србија очекује конкретно јачање регионалне сарадње на самиту западног Балкана у Трсту 12. јула.

Извор:Танјуг