Занимљивости Издвајамо Свет

ЏАБА ИМ СЛАВА И МОЋ : Пет познатих породица које је ојадило ПРОКЛЕТСТВО(ВИДЕО)

Рационалан човек не верује у надприродне зле силе – већ пре у људску злобу, али примери ових славних породица буде сумњу у стварно постојање проклетства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Низ трагичних догађаја са превеликом је случајности запечатио њихову судбину, као да је нетко стварно бацио злокобну клетву на њих, па им нису помогли ни богатство ни слава у постизању среће…

Проклетство Грималдијевих

Ово је проклетство са којим се може поистоветити свако ко је било или је још увек „несрећно убачен“. Несрећан низ љубавних бродолома актуелних чланова владајуће породице Монака може се приписати чињеници да су два њихова претка навукли злу коб над њихове судбине.

Први је био Франчесцо Грималди који је и успоставио доминацију породице над градом-државом након што су његове присталице заробили тврђаву спречивши ривале да у њу уђу. То је успео тако да се преобукао у калуђера и преварио чуваре да га пусте унутра. Још један предак, принц Рајнер И био је још гори, кад је отео познату лепотицу и девицу па је силовао.

Према предању, девојка је тада постала вештица па их проклела са речима „Ни један Грималди неће пронаћи срећу у браку.“ Клетва се по многима обистинила кад је америчка глумица и супруга принца Рајнера ИИИ, Граце Кели, погинула у саобраћајној несрећи. Недуго након, њихових троје деце нашло се у читавом низу скандала и несрећа.

Најстарија кћи, принцеза Каролина, развела се од првог супруга, у другом браку је остала удовица, а шушка се и о распаду њеног трећег брака. У исто време је њена млађа сестра Стефани прошла читав низ мушкараца у потрази за срећом – свог телохранитеља, дресера слонова и циркуског акробата, са којима је добила троје деце ванбрачне деце. Њихов је брат, принц Алберт, за сада избегао проклетство, али плејбојева прошлост не мирише на брачни хаппy енд.

Кенедијеве је проклео рабин

Листа трагичних догађаја који су погодили ову породицу је подужа – 1941. Розмари Кенеди која је била психички болесна примљена је у менталну институцију након неуспеле лоботомије, а 1944. Џозеф Кеннедy, најстарији син породице, умро је након што се његов авион срушио изнад Ла Манша у Другом светском рату. Кетлин Кенеди Кевендиш умрла је у вазхухопловног несрећи 1948.

Син председника Кенедија и његове жене Жаклин – Патрик, преминуо је као недоношче 1963., а сам је Џон Кенеди исте године погинуо у атентату. Сенатор и најмлађи син Кенедијевих успео је да избегне смрт у ваздухопловној несрећи 1964., док је брат Роберт Кенеди погинуо у атентату 1968. Већ следеће године Едвард Кенеди умире у саобраћајној несрећи, а Робертов син Дејвид 1984. умире од предозирања дрогом.

Други Робертов син Мајкл 1997. умире у несрећи на скијању, а 1999. у ваздухопловној несрећи умиру Џон Ф. Кенеди млађи и његова жена Керолин Бисет. Чини се како клетва још није готова, а последња је 2012. пронађена мртва отуђена супруга Роберта Кенедија, Мери Ричардсон Кенеди, која је извршила самоубиство. Постоји и теорија о томе да је цела обитељ уклета јер како је 2001. написао Едвард Клајн у књизи „Проклетство Кенедијевих“ заиста се поставља питање зашто је увек неко из те породице чим би стигао до циља морао да плати највишу цену.

Постоји више теорија како је клетва настала. Према једној, клетву је на оца бившег америчког председника Џозефа Кенедија, који је наводно био бескрупулозан човек и антисемитист, бацио један рабин. Према другој, проклетство сеже и даље у историју и приписују га Томасу Фицџералду, прадеди Џона Фицџералда Кенедија са мајчине стране који је “узнемирио духове” у Ирској. Они који не верују у клетву мисле да је она измишљена како би се стално држале тензије у породици која је дала једног председника Америке, два кандидата за председника и три сенатора.

Проклетство змаја

Сабласно тајновите околности преране смрти легенде борилачких вештина Бруса Лија постале су непресушан извор за теорије завере. У додатак теорији о завери кинеске мафије која га је хтела убити, популарна је и надприродна претпоставка како су Брус и његов отац Ло Хои Чуен били жртве проклетства. Наиме, наводно је Брусов отац заслужан за то јер је разлутио групу кинеских трговаца који су га проклели уз речи „сви ће мушкарци из твоје породице умрети млади“.

https://youtu.be/9UsCq-W9ESg

Било то истина или не, Ли и његова супруга су схватили ту клетву заозбиљно, а још су више били увјрени у целу мрачну причу након што је умро њихов прворођени син, Брусов брат. Да би умањили учинак демонских сила, они су се Брусу обраћали са женским именом Саи Фон.

https://youtu.be/LYpWVgNep8w

Након снимања филма Драгон у којем се Брус Ли бори с физичком манифестацијом демона цела је прича добила још више на популарности, а сами је филм пуштен тек два месеца прије смрти легенде. Је ли и он сам постао жртва тог проклетства или је то све само велика случајност, никад нећемо сазнати.

Проклетство Хабсбурговаца

Једна од најмоћнијих европских династија наводно је била проклета с клетвом која је дословно стигла од птица. Конкретније, била је реч о гавранима. Према легенди, судбина им је била запечаћена након што су њихови преци поклали све гавране који су у великом броју населили њихов матични дворац. Након тога, натприродно моћни гаврани које су звали Турнфалкен почели су да се приказују као најава или пратња смрти неког члана породица, укључујући и смрт Марије Антанте у француској револуцији.

Још једно проклетство које је прогонило Хабсбурговце потекло је од обитељи Карољи и је било намењено Фрању Јосипу, владару Аустро-угарског царства. Она га је изрекла 18-годишњаку након што је њен син погубљен као учесник неуспеле угарске побуне. Од тада је владавину Фрање Јосипа пратио низ трагедија. Иако је прежевио покушај атентата, његова супруга није била те среће. Његов је једини син починио самоубиство заједно са својим љубавником у ловачкој колиби. Осим тога, и другу су чланови породице били или убијени, повређени или су полудели. Врхунац проклетства догодио се са смрћу његовог нећака, надвојводе Франца Фердинанда које је подстакло почетак Првог светског рата.

Клетва бачена на владајућу породицу Непала

Цео је свет био у шоку 2001. кад је непалски принц Дипендра упуцао и убио свог оца, мајку те седам осталих чланова краљевске породице. Шпекулише се како га је на то подстакло одбијање породице да ожени девојку у коју се заљубио, након чега је принц данима само пио. Након масакра, принц је запао у кому, али пре смрти је успео да се прогласи краљем.

Његов ујак Гјанедра је постао краљ и владао низ година у раздобљу обележеном превирањима сукобима пре него је монархија коначно укинута у корист настанка демократске републике 2008. Неки сујеверни грађани нису били изненађени тим исходом, који је наводно предвиђен још пре 200 година. Према легенди, први непалски краљ Принти Нарајан Шах понудио је једног јогија са именом Горакнат скутом. Он је одмах повратио па је понудио назад краљу. Краљ је то уз гађење одбио, са чиме је зарадио Горакнатхов бес. Он му је рекао како ће владавина његових потомака завршити након десетог колена. Као што је проречено, то се и остварило.

Извор:Еxпресс.хр