Србија

ДИПЛОМАТСКА СВАЂА! Чепурин „очитао лекцију“ Скоту на Копаонику

Покушаћу да нас изведем из колективне туге, рекао је амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман, говорећи о опстанку Европске уније на панелу „Главне промене у геополитичком контексту и њихов утицај на Србију“, на Копаоник бизнис форуму.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Кајл Скот, амбасадор САД, рекао је да постоје одређена питања где САД и Русија имају и заједничке интересе, али и ствари у којима се разилазе њихови ставови.

– Русија је анектирала једну суверену територију, и мислим да се наш став по том питању неће променити – каже Скот.

Он наводи и да САд желе наставак добре сарадње са ЕУ, али и да се моћ Кине мора узети у обзир.

Руски амбасадорАлександар Чепурин одговорио је да неће да се свађа са „пријатељем амбасадором Скотом“, али Америка се, према његовим речима, понаша као мајка Тереза, а није ни тако блага, ни света.

– Зна се да је у Украјину било уложено пет милијарди долара да се устане против Русије. То је сада разрушена земља. Ко је то урадио? – запитао је Чепурин.

Он је додао и „хајде да се не мешамо, нека људи и тамо и на другим местима нађу решења“.

– Србија је 16 година на путу ка ЕУ. Немачка је, без икакве сумње, сјајна земља са великим инвестицијама овде, али то су инвестиције које подрзавају јефтину радну снагу. Колико знам, инвестиције у Србију износе 18 одсто БДП Србије, а то није довољно за развој земље, о којим год инвестицијама да се ради – каже он, наводећи да Русија жели са Србијом да сарађује и у области енергетике, пољопривреде, медицине, у размени знања, и то не само Србијом.

Чепурин је позвао САД и Немачку да заједно са Русијом подигну ниво инвестиција у Србији на 30 одсто БДП.

Немачки амбасадор Дитман каже да ниједна земља, колико год била велика, не може да доведе до толико промена.

– Проблеме можемо само заједно да решавамо у оквиру ЕУ. Ми желимо да ојачамо оно што зовемо унијом вредности, желимо да радимо и са западним Балканом, где Србију сматрамо земљом од кључног значаја. То не значи да Србија не може и не треба да има добре односе са другим земљама – каже он.

Рекао је и да Немачка жели да види стабилан ниво инвестиција у Србији.

– Европско тржиште је највеће јединствено тржиште, највећи блок земаља у свету који предњачи у хуманитарној помоћи, тржиште које користи најјачу валуту – казао је Дитман.

Ово су неки од аргумената који говоре у прилог ЕУ, али, наравно, има и проблема. Како наводи Дитман, у земљама Уније тренутно јача популизам, и то је једно од питања којима се ЕУ бави.

– Наравно, пред нама су изазови везани за кризу и терористичке нападе – каже он.

Дитман наводи да ЕУ је по овим питањима почела да предузима конкретни ствари. Он је изразио и захвалност Србији због решавања проблема миграната.

– Што се тиче безбедности, јуче је био састанак четири министра одбране. ЕУ је показала да је способна да предузме разне активности, алии може и више – каже он.

Дитман за Брегзит каже да је „дошло до тужног развоја ситуације“, али да ЕУ и даље чини 27 чланица које ће наставити даље, као и даћце ЕУ бити флексибилнија по питању Шенгена.

– Србија је део процеса суочавања са свим овим проблемима. Желимо да се Западни Балкан придружи ЕУ, у интересу нам је да регион буде стабилан, и то је добро и за Србију – каже Дитман.

Амбасадор Русије Александар Чепурин је први пут на Копаонику, на амбасадорском форуму. Казе и да први пут наступа негде овако касно, па је са том доскочицом насмејао све у сали.

– Најважније за Русију и Србију је да обезбедимо економски раст, и мислим да имамо све услове за то – каже Чепурин.

Како наводи, за Србију је важно питање безбедности. Пре свега, да би остварила раст, треба јој безбедност, без мешања са стране у унутрашња питања.

– Друга ствар је стабилност региона. Треба да подржавамо Србију и поштујемо њен суверенитет и интегритет. Трећа је стабилност Европе, којој је такође потребна економска стабилност. Смањење напетости ће, свакако, допринети Србији – каже он.

Чепурин каже да ју безбедност на европском нивоу важна и за Србију и Русију.

– Треба да будемо паметни да не доведемо у опасност мир. На том пољу треба радити и са ЕУ и са Америком – рекао је Чепурин.

Он каже да је исток данас центар економског развоја, али и да је важна Евроазијска економска унија која се развија.

– Надамо се да ће Евроазијска унија потписати споразум са Србијом. Реч је о тржишту од 200 мииона људи, и мислим да ту има места и за Србију – каже Чепурин.

ЕУ је четврто важно питање за све нас. Имамо духовне, хришћанске, историјске везе, и то увек поштујемо.

– Није истина да желимо да поткопамо ЕУ, нити имамо било какав проблем са тим што Србија жели у ЕУ. У самој Унији су бројне земље са којима имамо добре односе и желимо је јаку и самосталну – изричит је Чепурин.

За ЕУ је однос са Русијом такође кључни фактор, пре свега због безбедности, а затим и због економије.

– Имамо интерес ка зближавању, али желимо и да градимо боље односе са САД. Кина, Америка и Русија сада су кључне земље -прича Чепурин.

Он је рекао и да је сада прилика да са новом америчком администрацијом Русија изгради боље односе.

Филип Гује, амбасадор Швајцарске у Србији, каже да је швајцарска економија, без обзира што земља није чланица ЕУ, веома повезана с њом.

– Наш просперитет зависи у значајној мери од онога што се дешава у ЕУ. Промене у еврозони су можда нешто што на нас највише утиче – каже он и додаје: „Када кола крену низбрдо, ми заправо не зарађујемо новац“.

Амбасадор САД у Србији Кајл Скот рекао је да су разговори између лидера земаља они који или треба да изазову забринутост, или је реч о помирењу. Каже и да су људи можда и превише фокусирани на наступе новог америчког председника Доналда Трампа и његов стилл, него на суштину.

– Трамп је изабран зато што се бави економским темама, али и зато што је велики број људи у земли незадовољан – каже Скот.

Он је навео и да агенда за привредни раст коју има Америка, треба да буде и за Европу.

– Америка и ЕУ имају највеће међусобно поверење, трговину, мислимо да је ЕУ једна од одличних ствари која је направљена, па са тим у вези подржавамо приступање Србије ЕУ.

Филип Пинингтон, амбасадор Канаде у Србији, објашњава да нема дилеме да Канади у овом тренутку иде добро. Међутим, каже и да је канадска влада либерално-демократска и да су се од избора новог премијера ствари мало промениле.

– Нисмо ми баш рај на земљи, али је дефинитивно наш премијер Трудо донео један Мало другачији поглед на ствари – каже он.

На почетку амбасадорског панела речено је да наредне године Мајкл Давенпорт неће више обављати дужност шефа Делегације ЕУ у Србији.

Забринутост због пораста национализма

Швајцарски амбасадор је рекао и да још није познато каква ће бити америчка трговинска политика, и да неке ствари треба сачекати.

– Швајцарска је трећи билатерални донатор у Србији, и зато пратимо све што се овде дешава. Разумем контекст у коме је Србија, забринути смо због пораста национализма у региону, што је можда нека врста замора у региону – каже он, истакавши да ипак не треба прекидати процес фискалне консолидације: „Региону је потребан новац за развој, а не за набавку скупог оружја“.

Канадски амбасадор каже да се не треба враћати у прошлост, да би се требало фокусирати на миграциону кризу, али да је Канада створила једно мешовито друштво.

– За Србију је најважније да задржи младе људе овде. Ако они оду, у великом сте проблему – рекао је он.

 

Извор: Blic.rs