Издвајамо Регион

ДОДИК ПОТВРДИО – СОФТИЋ ПРИЗНАО: Ревизија усмерена против Српске, следе кривичне пријаве против Бакира и Софтића!

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да закључци Народне скупштине РС у вези са ревизијом пресуде по тужби БиХ против Србије и даље важе јер се односе на злоупотребу положаја и овлашћења и лажно представљање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Народни демократски покрет сутра ће Тужилаштву БиХ поднети кривичне пријаве против Сакиба Софтића и Бакира Изетбеговића због више кривичних дела почињених у фази подношења захтева за ревизију, потврдио је потпредседник те странке Момчило Новаковић.

Закључци Народне скупштине Републике Српске тек сада, након што је Суд из Хага као нелегитиман одбацио захтев за ревизију пресуде, имају пуну снагу, каже председник Српске. Он прецизира да се и нису односили на поступање Суда правде, већ на покушаје појединаца из бошњачког народа да се без става заједничких органа легитимишу као представници БиХ.

„Значи, та ревизија уопште није ни била тема, тема је била како је неко могао да се идентификује као представник БиХ без става органа БиХ, Иванић је учинио оно што је нормално, што значи да није могао дати сагласност и од тога не треба да правимо велику причу, велику причу треба да правимо од праксе злоупотребе институција БиХ“, рекао је председник Републике Српске Милорад Додик.

Хрватски члан Председништва БиХ Драган Човић био је још конкретнији, рекавши да је случај ревизија показао постојање парасистема у Сарајеву. Управо због заобилажења заједничких институција и доношења одлука на приватним сесијама политичких представника само једног народа.

НДП ће, како је најавио, сутра поднети кривичне пријаве против Сакиба Софтића и Бакира Изетбеговића. Тужилаштво БиХ већ проверава поступање Сакиба Софтића.

„Пријава ће бити сутра достављена, за лажно представљање и неовлашћено предузимање службених радњи, а против Бакира Изетбеговића за злоупотребу службеног положаја имајући у виду да је знао да Софтић нема легитимитет. Очекујемо да ће Тужилаштво да реагује исто брзо као што су покренули процес у вези Дана РС или коришћења ОС БиХ“, навео је потпредседник НДП-а, Момчило Новаковић.

Притиснут прозивкама да је наплатио 150.000 КМ, иако је знао да нема легитимитет као агент БиХ, Сакиб Софтић је отворено поручио да је циљ ревизије био пољуљати опстанак Републике Српске, чиме је разобличио стварне намере Бакира Изетбеговића.

„Апсурдно је да је Република Српска ослобођена правних последица почињења геноцида из разлога што је део БиХ, а не део Србије или самостални ентитет. Да се ради о самосталном субјекту, последице са којим би се суочила би биле страшне и пољуљале би опстанак ентитета“, рекао је бивши агент БиХ пред МСП у Хагу Сакиб Софтић.

Осим кривичне пријаве из Републике Српске, Бакир Изетбеговић се због фијаска у поступку ревизије суочава са снажним захтевима да одступи с позиције бошњачког члана Председништва што он одбија.

Уколико ипак поклекне притисцима и то уради, на тој позицији заменио би гa члан његове странке који је делегат или посланик у Парламентарној скупштини БиХ.

 

Извор: РТРС