Издвајамо Србија

ДОКТОР АНДРИЋ – РАТКО МЛАДИЋ ЈЕ У КРИТИЧНОМ СТАЊУ: Генерал ће умрети у Хагу!

Фото: Јутјуб

Генерал Ратко Младић (74) умреће у Хагу јер му Трибунал неће дозволити лечење у Русији, упозорава професор др Вукашин Андрић, који је својевремено лечио бившег председника СРЈ Слободана Милошевића!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Професор Андрић наводи да је Младићево стање алармантно и да захтева сталну болничку негу, али је песимиста када се ради о томе да ли ће га пустити изван зидина Схевенингена.

– Генерал је у тешком стању, а у Схевенингену имају само једног приученог лекара опште праксе и медицинску сестру! Специјалисте зову само по потреби, али то није довољно – наглашава проф. др Вукашин Андрић. Он истиче да сваки хашки оптуженик има право да тражи лекара специјалисту из целог света, али да им упркос томе не дозвољавају да се лече у другим земљама.

„Сетите се само Слобе!”

С обзиром на претходна искуства са Слободаном Милошевићем, бившим председником СР Југославије и Србије, Дарко Младић сматра да би Хашки трибунал у случају његовог оца требало да реагује што је пре могуће. Он није могао да каже у којем месту у Русији би се генерал Младић лечио, наводећи да та информација није за јавност. Како „Ало!” сазнаје, Младић би требало да се лечи у Москви, у истој клиници у коју је требало да иде и Милошевић.

– Неће му дати да оде у Русију, иако би тамо имао све услове за опоравак. Намерно њему и другим високорангираним функционерима не дају да се лече у другим земљама. Или их осуде на доживотну робију или умру у затвору. Таква судбина, нажалост, чека и генерала Младића – истиче проф. др Андрић, аутор књиге „Анатомија једног убиства”, у којој се наводи да је Слободан Милошевић убијен у Хагу.

Управо због очевог компликованог и тешког здравственог стања, Младићев син Дарко затражио је од Хашког трибинала хитно привремено пуштање на слободу.

– Имао је здравствене проблеме и прилично је крхког здравља. Због тога смо, између осталог, тражили да иде на лечење у Русију, поготово што у овом тренутку није неопходно да буде у Хагу због судског процеса. Сада је пауза до изрицања пресуде, тако да привременим одласком на лечење не би утицао на ток процеса – рекао је Срни Дарко Младић.

Волео би још једном да баци камена с рамена

Ратко Вучетић (74), пензионисани капетан бојног брода, Младићев пријатељ из детињства, наглашава да је питање да ли ће оптужени генерал дочекати пресуду. Он открива да га је Младић недавно звао из Хага и да је приметио да није више онај стари.

– Једва хода, лоше је, али са мном воли да прича о догађајима из детињства, док смо живели у Калиновику. Каже ми да би волео да, као некад о Петровдану, баци камена с рамена, али да сумња да ће то икад више учинити. Воли да попричамо о нашим пријатељима, али видим да га снага издаје – каже Вучетић за „Ало!” и додаје да се Младић труди да му глас делује нормално, али да му то не не успева.

Он је истакао да није Русија затражила Младићево привремено пуштање на слободу ради лечења, него одбрана, док је званична Москва само дала гаранције и позитивно одговорила на ту иницијативу.

Дарко Младић тражи да му оца хитно пребаце у Русију на лечење

– Мој отац тражи да буде пребачен на лечење због компликованог и тешког здравственог стања. Чак се и лекари које је ангажовао суд и сви стручњаци са обе стране слажу да дуго постоји велики ризик да му се понови мождани удар или инфаркт, са могућим смртним последицама. Он је предуго у том стању – истакао је Дарко Младић. Он је подсетио да је генерал Младић недавно „имао још једну, срећом, пролазну епизоду” са здрављем, која је била упозорење и да је сада је прилика за лечење, с обзиром на то да нема потребе да седи затвору у Хагу.

 

Извор: Ало.рс