Издвајамо Србија

ДРСКОСТ БЕЗ ПРЕСЕДАНА: Хоће ли проћи Тачијев план Б?

Хашим Тачи најављује скоре измене закона о безбедносним снагама Косова, чиме би се омогућило њихово трансформисање у оружане снаге, а истовремено заобишле уставне промене, као и став Срба, који се томе противе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Српска листа не учествује у раду косовске скупштине, али њени гласови, како се тврди у Приштини, неће бити потребни овог пута да би се гласало за измену Закона, односно, за Тачијев „план Б“, којим ће се „ојачати“ улога КБС до, како у Приштини верују, коначног и званичног формирања оружаних снага.

Председник Српске листе Славко Симић изјавио је Тањугу да су посланици Српске листе против формирања такозване косовске војске, и додао да су за доношење закона о војсци потребни и гласови српских посланика у Скупштини Косова.

„Док имамо одговорне Србе у институцијама Косово неће бити у могућности да промени Устав Косова и да маргинализује Резолуцију 1244 СБУН. Кфор је једна званична војна формација овде, грађанима на КиМ потребна је економска, а не војна моћ“, истакао је Симић.

Како преносе косовски медији, такозвана војска Косова би требало да буде формирана ове недеље усвајањем новог закона.

„Желим да разјасним да ће наредних дана у складу са мојим уставним моћима, бити предузете акције неопходне за легалну трансформацију дуго очекиване Косовске војске, која ће постати реалност, захваљујући допунама закона о безбедносним снагама Косова“, рекао је Тачи у недељу у Приштини.

Закон наводно предвиђа промену мисије КБС и требало би да имају улогу у одбрани сувернитета Косова, а не као до сада реаговање у ванредним ситуацијама.

КБС неће моћи да кроз овај закон промене свој назив Косовске оружане снаге али је предвиђено да ове снаге поседују одговарајуће оружје.

О нацрту Закона о трансформацији КБС-а у косовску војску посланици косовске скупштине требало би да расправљају наредних дана.
Трансформација КБС-а је, како преноси портал „Кос сев“, била могућа само усвајањем уставних амандмана, за које су потребни двотрећински гласови мањинских заједница од најмање две трећине присутних посланика у косовској скупштини, што су српски посланици до сада у више сазива ове скупштине одбијали да учине.

Почетком фебруара, косовски председник рекао је да нема времена за губљење“, и да Скупштина Косова треба „одмах“ да донесе одлуку о оснивању војске. Треба учинити „последњи напор“ да се убеде посланици актуелне Српске листе да гласају за такву одлуку – ако се то не деси, онда треба изменити и допунити Закон о безбедносним снагама Косова, навео је тада.

Извор:Танјуг