Издвајамо Србија

ЕКСКЛУЗИВНИ ШЕШЕЉЕВ ИНТЕРВЈУ ЗА RT: Желимо руске базе у Србији и заједничку војску са Русијом, окружени смо Американцима!

Војислав Шешељ, кандидат Српске радикалне странке на председничким изборима је сигуран да Србија никада неће постати чланица ЕУ. Он се залаже за тесну сарадњу Србије са Русијом и размештање руских војних база на територији земље. У интервјуу за RT Шешељ говори о томе зашто га је Међународни трубинал у Хагу оправдао и о актуелним политичким процесима на Балкану. „Руска реч“ ексклузивно преноси овај интервју у целости на српском језику.

RT: Веома сте се активно укључили у политички живот Србије након 12 година проведених у Хагу, освојили сте преко 20 мандата у Скупштини. Како вам успева да не изгубите интерес за политику? Из чега црпите снагу?

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Војислав Шешељ: Снагу црпим из мојих идеала, из моје идеологије. Био бих веома тужан да ме нису оптужили пред Хашким трибуналом. Многе знамените Србе из 90-их година су оптужили. Да мене нису оптужили, ја бих имао осећај да нисам био нико и ништа тих 90-их година. Ја сам отишао у Хаг да победим. И победио сам. И пред очима целог света сам победио. То је за мене огромна сатисфакција. Чим сам се вратио у отаџбину почео сам да се бавим својим уобичајеним пословима. У мом одсуству Српска радикална странка је била под тешким ударима. Имали смо покушај пуча, преотимања странке.  Нису успели да нам отму странку. Наши отпадници су формирали нову партију. Имали су подршку и режима у Београду, и западних дипломатских кругова, и тајкуна. Имали су много новца. И успели су да нам преотму велики део бирачког тела. У нашој странци је настала извесна криза руковођења, криза организовања. И то је разлог што смо 2012. изгубили парламентарни статус. Прошле године смо повратили парламентарни статус и од тада је наша странка све јача и јача.

RT: Међународни трибунал вас је оправдао, а Радована Караџића оптужио. Шеф Комитета Савета Федерације Русије за међународне послове Константин Косачов сматра да се ради о политичкој рачуници. Јер Караџић представља Републику Српску у саставу Босне и Херцеговине, а ви – Србију. Косачов мисли да се ради о различитом односу Запада према РС и Србији. Србију покушавају да интегришу у евроатлантске структуре и не желе да дају још један повод противницима евроинтеграцији. А Република Српска је и даље објекат западног пресинга. Слажете ли се са овим тумачењем Косачова?

Војислав Шешељ: Ја мислим да је то произвољна процена. Проблем Хашког трибунала је био што ја нисам био државник Србије у време из кога потичу приписани злочини. Ја сам био и опозициони политичар тада. И нису могли да ми нађу ниједну директну везу са злочинима. Караџић је, наравно, невино осуђен. Међутим њему су приписали такозвану командну одговорност. Има ту још разлога. Караџић није имао адекватну одбрану. Био је сувише конструктиван у судници. Са превише уважавање се односио према судијама и тужиоцима, а ја сам просто разарао све пред собом. Држао сам неколико предавања студентима Правног факултета кад сам се вратио и рекао сам им да сам измислио три нова метода примене права. Један метод је пркос, други је инат, и трећи – безобразлук. Ја сам се од првог дана поставио тако да им ставим до знања да ме не интересује моја лична судбина. И пуних 12 година ја сам им правио само проблеме. Мене су избацили из Хашког трибунала.

Има још једна важна ствар. Код мене се у судском већу нашао један коректан француски судија Жан Клод Антонети. И однос снага у мом судском већу је увек био 2 према 1 против мене. А ја сам успео да избацим као пристрасног једног данског судију који је против мене, и дошао је судија из Сенегала који је такође био прилично објективан.

Али мислим да је најважније то што су они направили грешку што су ме оставили да 5 година чекам почетак процеса. Ја нисам дангубио. Ја сам сваки дан учио англосаксонско право. Англосаксонску правну процедуру сам знао боље од свих судија, тужилаца и адвоката, и ја сам пре свега победио Хашки трибунал на процедуралним питањима. А доказао сам да су све конкретне оптужбе против мене лажне и документи фалсификовани. Ја сам у борбу кренуо бескомпромисно.

А грешка наших људи је што обично тамо, пошто су убеђени да нису криви, све рачунају да ће се неко смиловати и рећи „не можемо невине људе…“ и тд. Нема од тога ништа. Пред Хитлеровим судом  Георги Димитров се одбранио зато што је био одлучан и дрзак. А да се уплашио суда, био би осуђен и стрељан.

RT: Какви су сада односи Србије и Републике Српске?

Војислав Шешељ: Односи су сада релативно добри. Ми, српски радикали сматрамо да би могли бити још много бољи. Проблем је у томе што руководство Републике Српске улази директно у конфликт са западним силама и при томе се наслања на Русију. А режим у Србији још игра игру. Хоће у Европску унију, а хоће пријатељство са Русијом. Седи на две столице, а то не може дуго.

RT: Како сада живе Срби на територији бивших југословенских Република?

Војислав Шешељ: Веома тешко живе. Хрвати су протерали све Србе са простора Републике Српске Крајине, а цивиле који нису избегли, старце, жене и децу су побили. Срби у Хрватској имају права само на папиру. У суштини немају никаква права, прогоњени су.

Веома је тешко Србима у муслиманско-хрватској Федерацији Босни и Херцеговини.

Србима је веома тешко у Црној Гори. Тамо живи 30% декларисаних Срба, а 40% декларисаних Црногораца. 30% су разне мањине, укључујући Албанце. А ти који су се декларисали као Црногорци, то раде насилно. Били су присиљавани и у Титово комунистичко време да се тако изјашњавају. Онај ко отворено каже да је Србин, аутоматски изгуби посао у државној управи. У Црној Гори готово да економије и нема. И кад падне Мило Ђукановић од ових 40% који се изјашњавају као Црногорци неће остати 5%. Мило Ђукановић покушава да поништи српску националност Црне Горе, комплетну историју. Српски народ је захваљујући Црногорцима сачувао своју националну свест кроз векове турског ропства. То је увек био национално најсвеснији део српског народа. Али нажалост они су четврт века под мафијашком диктатуром. То је данас једини чисто мафијашки режим у Европи.

Срби су угрожени и у Македонији. Стари српски културни споменици и гробља ослободилаца се уништавају, а прогони се и Охридска архиепископија Српске православне цркве. Архиепископ Јован је неколико пута био хапшен и затваран. То је срачунато у циљу денационализације Срба који живе у Македонији.

На Косову и Метохији знате колико су Срби прогоњени. Тамо је најтеже.

RT: Зашто је управо Балкан највеће кризно жариште у Европи већ преко 100 година?

Војислав Шешељ:  Балкан су и у 19. веку сматрали буретом барута. Кад су се Срби бунили против Турака, Европа је била на турској страни. Само је Русија била уз Србе. Захваљујући Русији, Србија се ослободила. Русија је директно ослободила Бугарску. Бугарима нису требали устанци као нама Србима. Њих је непосредно руска војска ослободила, као и Румунију. Али онда је Западна Европа покушала да потисне руски утицај. И режими балканских земаља су повремено падали под утицајем европских сила. У једном тренутку је и режим Обреновића у Београду био под утицајем Аустрије. Чим је Бугарска ослобођена тамо је дошао Немац за кнеза, после и за цара. И зато је бугарска водила прогерманску политику. То није била воља бугарског народа, него бугарске државне власти. Немац је дошао и за краља Грчке и зато Грчка у Првом светском рату није директно ступила у савез Антанте. Али морала је да пристане да трупе Антанте буду искрцане у Солуну и да се отвори Солунски фронт.

И данас је Балкан буре  барута. Титов комунистички режим је измислио три нове нације, издвајајући их из српског народа: македонску, црногорску и муслиманску нација. Муслимани су Срби чији су преци пот турским ропством примили ислам. Они и данас говоре српским језиком. А данашња хрватска нација највећим делом се састоји од Срба католика. Хрвати су се 1850. одрекли свога језика у прихватили српски као књижевни језик да би лакше прогутали око милион Срба католика у свој национални корпус.

Албански фактор је такође веома опасан. Уочи Првог светског рата албанска нација није ни постојала. То је било неколико племена од којих су нека била исламска, нека православна, нека католичка. Говорили су сличним језиком, нису имали књижевни језик док им га нису западне силе створиле. И Албанија је створена на старој српској земљи. Све до Драча је територија првобитне српске државе. И много Срба је тамо асимиловано. У турском ропству прво су превођени у ислам, а после су им наметана албанска имена и језик.

RT: Није тајна да власти Црне горе из петних жила покушавају да удаље земљу од Русије. Чак су нашли и неки „руски траг“ након недавног „пуча“. Зашто се све то чини и неће ли Србија бити следећа земља за таква дешавања?

Војислав Шешељ:  Црна Гора је под мафијашким режимом. Тај мафијашки режим се додворава Западу јер га Запад има у шакама. Мило Ђукановић се боји да ће кад изгуби власт отићи у затвор или да ће бити убијен. И зато испуњава све жеље Запада. Он је пореклом из једне проруске породице, из чисто српске породице. Али криминалац не зна ни за нацију ни за идеологију.

Воља је грађана Црне Горе у огромној већини да се поново нађу у истој држави са остатком Срба. Од свих Срба кроз историју црногорски Срби су били највећи русофили. Када Руси долазе у ЦГ, они осете љубав народа према себи. Али наилазе и на организоване провокације од стране криминалаца.

RT: Федерика Могерини је недавно изјавила да Србија може да постане чланица ЕУ уместо Велике Британије. Истакла је да она види Србију као земљу ЕУ. Рекла је да без Србије ЕУ неће бити потпуна. Какви су реални изгледи да Србија уђе у ЕУ?

Војислав Шешељ:  Ја сам убеђен да Србија никада неће постати чланица ЕУ. И наша партија се томе апсолутно супротставља. Ми желимо интеграцију са Русијом, и царинску унију, и војни савез. Желимо чак и заједничку војску да имамо, под једну команду, исте униформе. Само наши војници, официри на левом рукаву да имају грб Србије, заставу и натпис Република Србија. То је за нас питање опстанка. Ми желимо руске базе у Србији. Јер смо окружени са свих страна. Американци до зуба наоружавају Хрвате, Албанци спремају своју војску на Косову, у Македонији само што није избио грађански рат. А прозападни режим је за 12 година девастирао нашу војску. У време бомбардовања ми смо имали моћну војску. Нисмо имали модерну противваздушну одбрану. Међутим, имали смо тако снажне копнене трупе да Запад није смео да интервенише копненом војском. Сад је то све у лошем стању.

RT: Да ли долазак на власт Доналда Трампа некако утиче на политику на Балкану?

Војислав Шешељ:  Наша странка је из све снаге подржала Трампа. Кад је бивши потпредседник Бајден био у Београду ми смо организовали масовне демонстрације пред Председништвом Србије. И скоро смо сви носили мајице са Трамповим ликом. Ја сам лично допринео Трамповој победи. У Америци живи много Срба емиграната. Ја сам с њима имао врло чврсте односе. Кад сам био антикомунистички дисидент 80-их година, посећивао сам их, држао предавања. И овог пута сам издао проглас да сви Срби који живе у Америци гласају за Трампа. Захваљујући српским гласовима Трамп је победио у државама Висконсин, Индијана, Мичиген, Охајо и Њујорк. Ту су највеће концентрације Срба. А раније су ти Срби гласали за демократе. И прве су процене биле да тамо Клинтонова добија.

Ја не знам какав ће бити Трамп. Остаје да видимо. Али је важно било да се она Клинтонова отера на сметлиште историје. А Трамп је давао охрабрујуће изјаве о сарадњи са Русијом. И ми очекујемо да видимо да ли ће он одржати та обећања.

RT: У Македонији су после парламентарних избора избили нареди, постоји претња да ће доћи до поделе земље. То пак може помоћи појави Велике Албаније. Да ли ће такав развој догађаја значити да је Косово заувек изгубљено за Србију?

Војислав Шешељ:  Ми Косово можемо вратити само уз руску помоћ. Другог начина нема. А што се Македоније тиче, чим је председник владе Никола Груевски направио заокрет према Русији, он је изазвао мржњу западних земаља и кренули су да га руше. Силне милионе су потрошили за пропаганду и субверзивне делатности. Доста народа је било заведено да гласа против њега. Међутим, кад је Заев склопио споразум са албанским партијама, који води подели Македоније у крајњем исходу, народ се узнемирио, предомислио. Чврсто се држи председник Иванов који не даје мандат за састав владе Заеву због његовог споразума са Албанцима. И мислим да би за Македонију најбоље било да иде на нове парламентарне изборе.

Кад су Бугари издали и одрекли се Јужног тока, а Руси почели да се споразумевају са Турцима, Никола Груевски је био заинтересован за нови Јужни ток преко Грчке и Македоније према Србији. То је наљутило Запад. А Македонија је досад била под западним протекторатом, колонија. Досад су сви македонски режими слепо извршавали налоге Запада. И то их је сад довело на ивицу опстанка као државе.

RT: Председник Републике Српске Милорад Додик је скренуо пажњу на то да Запад није признао резултате референдума на Криму, али истовремено поштује вољу политичке елите Косова где референдума није ни било. Могу ли се упоредити Крим и Косово?

Војислав Шешељ:  Не. Крим је стара руска територија. Откад је ослобођен од Турака он је стално под руском влашћу. А Косово је стара српска територија. Крим су отели Русима у време комунизма. Хрушчов је то хтео да би учинио својим сународницима. А Косово је отето Србима под Титовом диктатуром. Тито је после Другог светског рата забранио да се прогнани Срби врате на Косово, а дозволио је масовни улазак Албанаца из Албаније на Косово, и подстицао убрзану промену слике етничког становништва. Као што је Крим руски, тако је Косово српско. А ми нећемо дозволити да та вештачка промена структуре становништва буде аргумент за отимање Косова од Србије.

RT: Хашим Тачи је изјави да Србија спрема за Косово „украјински сценарио“, да Косовом већ шетају руски војници у цивилу. А Томислав Николић је након заустављана српског воза, оптужио косовске Албанце да провоцирају рат. Да ли је опасност оружаног сукоба велика?

Војислав Шешељ: Николић је направио веома лош потез. Он је хтео да буде оружани инцидент и крвопролиће да би се повећале његове шансе да остане на председничкој функцији. То је Вучић спречио чим је сазнао. Нама у том тренутку није одговарао тај инцидент и крвопролиће.

RT: Вучић је након сусрета са Федериком Могерини изјавио да, када се ради о ситуацији у региону, Србија осећа да се према њој користе двоструки аршини. Колико је Вучић спреман да се томе супротстави и да се до краја бори за интересе Србије и других Срба на територији бивше Југославије?

Војислав Шешељ: Ми ценимо то што је Вучић одбио да заведе санкције Русији и што се вербално залаже за пријатељство са Русијом. Али ми сматрамо да то није довољно. Ми сматрамо да треба одустати од Европске уније и интегрисати се са Русијом. Ми осуђујемо Вучићеву изјаву да је Крим саставни део Украјине. А што се тиче заштите Срба, његова политика није била ефикасна. Он је са два пакета бриселских споразума отежао положај Срба на Косову. Он је запоставио интересе српског народа у Македонији, запоставио интересе српског народа у Црној Гори, и он се практично одрекао од Републике Српске Крајине која је под хрватском окупацијом. Једино на шта он  досада инсистира, то је очување Републике Српске.

RT: Хоћемо ли уласком у Скупштину проруских патриотских странака моћи да кажемо да се појавила алтернатива прозападној Српској напредној странци?

Војислав Шешељ: Ја искрено мислим да постоји само једна антизападна и проруска партија, а то је Српска радикална странка. А што се тиче Двери и ДСС-а, они су ушли у Народну скупштину а да нису испунили изборни цензус. У изборној ноћи лично је амерички амбасадор Скот интервенисао да њихова коалиција вештачки уђе у Скупштину. Ја им зато ништа не верујем. А што се тиче Вучићеве странке, она има цели конгломерат идеологија. Код њих је још много патриота који су отети од нас, који би се једног дана могли и вратити нама. Али он је покупио и прозападно бирачко тело. Он је обесмислио постојање прозападних партија јер је прихватио њихову идеологију Европске уније.

RT: Како мислите да победите на председничким изборима?

Војислав Шешељ: Како да победим? Гласањем народа. Ја мислим да Вучићева власт мора имати неку контролу. Он сада има сву власт у својим рукама и то није добро. Ја сам противник Вучићев, али сам много већи противник прозападним партијама. Једино ми радикали нећемо никакву сарадњу са прозападним партијама. А Двери са њима максимално сарађују. Ми смо спремни на коалицију са Вучићем ако се одрекне Европске уније и усмери у правцу интеграције са Русијом.

2002-2003 године Српска радикална странка је почела нагло да јача. Народ је био незадовољан прозападном гарнитуром која је 5. октобра дошла на власт. То је разлог зашто су мене оптужили и организовали ми процес у Хагу. Они су и раније знали да ја нисам умешан ни у какве злочине. Ја када бих сазнао за неки злочин за све време рата, ја сам нападао овде у Србији одговорне за њега. Међутим, у мом одсуству они су хтели да униште Српску радикалну странку или да је преотму. У том смислу, они су играли на карту и Николића и Вучића. Николића су купили новцем. Он се разболео од најгоре болести – од похлепе. И зато је до краја и компромитован као председник републике. А Вучићем руководи ничеовска воља за моћ. И Вучић је мислио да ако им мало попусти да би дошао на власт, да ће затим моћи релативно самостално да делује. Ту се преварио. И сад Запад њему ради о глави. А ја никада нећу дозволити да наша партија буде инструмент у западним рукама за рушење Вучића. Ако би ми могли да срушимо Вучића, па да ми дођемо на власт, то је у реду. Али бојим се да ако га сад рушимо на улици, да нећемо ми доћи на власт него прозападне партије. То је разлог мог умереног односа према Вучићу. Ја не престајем да га критикујем, али нисам веома оштар у тим критикама. Много сам оштрији према прозападним опозиционарима. Између мене и Вучића нема тајних договора. Ја се оријентишем онако, како искрено мислим да је интерес српског народа.

RT: Познато је да нико неће да наступа у ТВ дуелима са вама, јер ваша аргументација не наилази на контрааргументе.

Војислав Шешељ: У последњих 27 година ја сам све побеђивао у телевизијским дуелима. Никада нисам био поражен. И нико не сме са мном. Не сме ни Вучић, ни Вук Јеремић, ни Саша Јанковић.

RT: Да ли вам то отежава прикупљање гласова на изборима?

Војислав Шешељ: Да. Али ако бих ушао у други круг, ја мислим да би Вучић морао да прихвати дуел са мном. Ниједан председник досад у другом кругу није избегавао тај дуел. Али, да видимо да ли сам у стању да уђем у други круг.

 

Објава: Руска реч

Извор: RT