Издвајамо Србија

ЕПИДЕМИЈА РАКА У СРБИЈИ: „Милосрдни анђео“ сеје смрт и 18 година после агресије!

„Вечито ће неко у Србији бити у опасности и страховати да ли то што је унео у организам може да му изазове рак”, каже генерал Слободан Петковић

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Данас, после 18 година од НАТО бомбардовања, у врху смо Европе по броју оболелих и умрлих од рака, нико досад није позван на одговорност због гађања Србије канцерогеним осиромашеним уранијумом и последица које је он и сад “сеје” по нашем становништву, опомињу челници Друштва за борбу против рака Србије!

– За појаву леукемија и лимфома, рака крви, такозвани латентни период је од пет до 10 година, после контакта са канцерогеном материјом, док је за остале туморе, који чине 95 одсто свих канцера, 10 до 20 година! У првој деценији овог века утврдили смо да је оболело 330.000 становника од рака свих врста, а умрло 186.000 људи! Директно је осиромашени уранијум одговоран за 15.000 до 30.000 хиљада оболелих у том периоду, као и за 10.000 до 18.000 умрлих. Тиме није завршена прича! И даље ћемо осећати последице бомбардовања јер је време полураспада осиромашеног уранијума 4,5 милијарде година! Према најновијим подацима Института за јавно здравље Србије “Др Милан Јовановић Батут” за 2014. годину, укупно је добило рак 35.319 грађана Србије, а умрло 21.322 – упозорава проф. др Слободан Чикарић, председник Друштва за борбу против рака Србије.

Према његовим речима, на првом месту је рак плућа, од којег је оболело 5.206 грађана, а умрло 5216!

Да се не заборави!

Проф. др Слободан Чикарић наводи да је на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума или претворено у јединице за радиоактивност – 18.600 бекерела по становнику Србије, укључујући и становнике КиМ. – Дозвољена годишња количина бекерела је само 80 бекерела. Кад и најмања количина радиоактивних честица стигне у крвоток човека тада може да изазове појаву рака – навео је он

– Умрло је десеторо више, него што је добило ту врсту карцинома, што показује да лечење уопште не делује. На другом месту је рак коже, који је добило 4.490 људи, на трећем рак дебелог црева – 3.943, рак дојке – 3.743 и рак простате – 1995! што се тиче стопе смртности, осим рака плућа, који је апослутно на првом месту, одмах за њим је рак дебелог црева, који је узео 2.542 живота, рак дојке од којег је умрло 1.682 жене, следе леукемије и лимфоми, који су однели 1.216 живота и на петом месту је рак панкреаса који је угасио 1056 живота – наглашава проф. др Чикарић, додајући да је у Србији 2,5 пута повећана појава карцинома него у свету, као да се у Србији три пута више умире од рака, него што је то просек у свету, а тренутно смо у врху Европе по броју преминулих грађана.

Генерал Слободан Петковић каже да се о овој теми “народ мало обавештава и не прати се здравствено стање војника и полицајаца који су бранили земљу 1999. године”.

 

Извор: Ало.рс