Издвајамо Свет

ЕРДОГАН: Дај боже да нас ЕУ не прими,олакшаће нам посао!

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је данас да би било лакше када би ЕУ одбацила кандидатуру Турске за чланство, јер би тиме Анкари, како наводи, „олакшала посао“, а уједно је наговестио могућност да његова земља одржи и референдум о даљим преговорима о чланству.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Шта? Ако на референдуму 16. априла буде више позитивних гласова, неће нас примити у ЕУ? О, када би само донели такву одлуку! Олакшали би нам посао“, рекао је Ердоган на скупу у Анталији, на југу Земље, преноси АФП.

Ердоган је, такође, рекао да би Турска, после гласања о проширењу председничких овлашћења 16. априла, могла да одржи и референдум о наставку преговора о приступању ЕУ, наводи Ројтерс.

Турски председник је истакао да ће „16. април бити преломна тачка“ за односе ЕУ и Турске уколико превагну позитивни гласови.

„Ставићемо тај бизнис (ЕУ и Турске) на сто, јер Турска није ничији жртвени јарац“, поручио је Ердоган, наговестивши да би Анкара могла да преиспита своје односе са Бриселом.

Турска и Европа су у љутом спору након што су Немачка и Холандија спречиле турске министре да спроводе кампању међу турским заједницама у тим земљама ради обезбеђивања подршке Ердогану на предстојећем референдуму о проширењу овлашћења турског председника.

Међутим, и поред изузетно напетих односа са Бриселом, ниједан лидер ЕУ није отворено рекао да би превага гласова у корист проширења Ердоганових овлашћења наговестила крај већ очајничких настојања Турске да се придружи том блоку, напомиње француска агенција.

Извор: Танјуг