Издвајамо Свет

ЕРДОГАН ЖЕСТОКО ИСПРОЗИВАО ХОЛАНДИЈУ И НЕМАЧКУ: Ви сте бандитске државе и штетите ЕУ

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Турски председник Реџеп Тајип Ердоган поручио је данас у Анкари да ће позитиван одговор грађана на референдуму, који ће у априлу бити одржан у тој земљи о проширењу председничких овлашћења, бити „најбољи одговор непријатељима Турске“, а Немачку и Холандију је назвао „бандитским државама“ које штете ЕУ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ердоган је истовремено, у обраћању запосленима у сектору здравља које је уживо преносила турска телевизија, позвао турске емигранте да не гласају за „владе и расисте“ на предстојећим европским изборима, преноси Ројтерс.

Према речима турског председника, одбијање Немачке и Холандије да допусте турским министрима да присуствују политичким скуповима у тим земљама умањује значај ЕУ као симбола закона, људских права и слобода, наводи АП.

„Европа је сувише важан континент да би била препуштена на милост и немилост бандитским државама“, истакао је Ердоган. Он је најавио да ће Турска затражити помоћ Организације за исламску сарадњу и других организација како би интензивирала борбу против, како је навео, „мржње према странцима, расизма и антиисламских тенденција“.

Ердоган је упозорио да ће Турска размотрити и друге санкције против Холандије, али није прецизирао које. Он је рекао и да се дипломатски спор са Холандијом не може изгладити извињењем и да ће бити предузете даље акције, након што је Турска јуче суспендовала дипломатске односе на високом нивоу са том земљом.

Турски председник је данас, такође, оптужио немачку канцеларку Ангелу Меркел да напада Турску на исти начин на који је холандска полиција користила псе и водене топове растерујући турске демонстранте испред турског конзулата у Ротердаму. Према Ердогановим речима, Меркел „није ништа другачија од Холанђана“.

Турска је прекинула дипломатске односе на високом нивоу са Холандијом након што су холандске власти протеклог викенда спречиле њихове министре да говоре на скуповима Турака који тамо живе како би Ердогану обезбедили што већу подршку на референдуму у априлу.

Извор:Танјуг