loading...
Издвајамо Србија

Ево о чему су причали и какав договор су постигли Вучић и Тачи…

Председник Владе Србије Александар Вучић разговарао је данас телефоном са председником привремених институција самоуправе у Приштини Хашимом Тачијем о значају и последицама посете Федерике Могерини региону Западног Балкана.

Двојица саговорника сагласила су се да су разговор и дијалог између две стране од суштинског значаја за очување мира и стабилности и истакли заједничку посвећеност имплементацији споразума из Брисела, саопштено је из Владе Србије.

Радио-телевизија Србије преноси, међутим, да се српски премијер оштро конфротирао косовском председнику у вези са формирањем војске Косова.

Александар Вучић и Хашим Тачи су се око питања формирања војске нашли на потпуно супротним позицијама, пише РТС.

Вучић је у разговору истакао да би формирање војске Косова донело додатну нестабилност за све. Договорено је ипак да се разговори наставе како ситуација не би измакла контроли и како би се сачувао мир.

Дачић: Добро јутро Федерика

Србија не гледа позитивно на најаве формирања оружаних снага Косова и у политичком смислу ће урадити све да до тога не дође, изјавио је данас шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

„Али као што знате, они вуку једностране потезе, а последице те политике су јасно видљиве — изазивање нестабилности у региону“, рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Према његовим речима, Србија у сваком случају не гледа позитивно на формирање оружаних снага Косова, то није у складу са Резолуцијом 1244, по којој на КиМ могу да буду само наоружане снаге УН, односно међународних организација, Кфор.

„То је и била тема разговора приликом потписивања Бриселског споразума, да уколико некада до тога дође, противно вољи Србије, да те снаге не могу да долазе на територије где живе Срби без претходне сагласности Кфора. Србија ће у политичком смислу урадити све, а као што знате, они вуку једностране потезе, али последице те политике су јасно видљиве — изазивање нестабилности у региону“, рекао је Дачић.

Он очекује промену политике ЕУ, тако да ће покушати да има „балансиранију позицију“ и да буде фактор који доприноси смањењу ризика, изазова и нестабилности у региону.

Зато је важно, сматра Дачић, да из Србије долазе позиви на суздржаност, на једну политику која ће омогућити да се решавају проблеми, а не да се умножавају.

„Ми смо спремни на ту политику, премијер Вучић рекао је више пута да ће учествовати на разним скуповима где можемо да истакнемо нашу стабилизујућу улогу“, рекао је Дачић.

Осврћући се на изјаву Федерике Могерини да је забринута за стабилност региона, шеф српске дипломатије народски је рекао: „Добро јутро!“

„За то није требало да долази овде да сазна да има напетости и проблема у региону. Па ми на то указујемо сваке недеље, терајући Брисел да реагује на неке проблеме који постоје у региону. Али пошто Брисел затвара очи пред тим проблемима и има заверу ћутања, осим када је понекад о Србији реч, нормално је да се изненађују када дођу у регион“, каже Дачић.

Истиче да у Србији влада политичка стабилност и да ће тако бити и после избора и у наредном периоду.

Дачић је најавио да у четвртак иде на Кубу, како би учествовао на конференцијама где су присутне земље које су важне за гласање за пријем Косова у Унеско.

„Биће 20-30 министара спољних послова земаља до којих је тешко доћи, на пример Бахама, Барбадоса. Прошли пут је представник Косова, када је била таква конференција у Гвајани, по приватној линији дошао у приватну посету, последица тога била је да је Суринам признао Косово. Зато ми морамо да будемо присутни и нашим пријатељима ставимо до знања шта је нама важно и та посета је веома битна за нас“, рекао је Дачић.

 

Извор: Танјуг