Србија

ЕВО ШТА ДОБИЈА ВОЈСКА: Србија ће имати модерну флоту авиона

Шест „мигова 29″, 30 тенкова Т72 и 30 оклопних возила БРДМ 2 из Русије само су део великог плана модернизације Војске Србије, којом ће она потврдити да је најјача у региону.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Великим планом модернизације у Војсци обухваћено је чак 14 оружја. Тако ће Војска Србије, која до јуче практично није имала новца ни за нову униформу, постати најмодерније опремљена у новијој историји уколико се испуне најаве Министарства одбране.

Са највећим нестрпљењем очекује се долазак шест „мигова 29“ из Русије, али и оклопњака из те земље. И „мигови“, али и Т72 и БРДМ 2 захтевају ремонт и модернизацију, али и ти трошкови су покривени донацијом.

– Председник Русије Владимир Путин рекао је да ће потписати указ, чекамо на то и у складу са указом предузећемо даље кораке. Замолили смо руску страну за војнотехничку помоћ на основу војнотехничког споразума, што доста олакшава процедуру и доста брже ћемо доћи у посед авиона и почети са ремонтом и модернизацијом. Србија ће имати модерну флоту авиона која ће моћи да у потпуности чува наше небо и да буде гарант безбедности грађана – тврди Зоран Ђорђевић, министар одбране. Како каже, интерес је Србије да ремонт „мигова 29″ буде у Србији.

– За то има више разлога. Прво, да наши људи из Ваздухопловног завода „Мома Станојловић“ буду учесници у ремонту, а друго и због могућности да преузмемо ремонт у будућности – рекао је Ђорђевић.

Такође, за месец-два аеродром Батајница биће богатији за 14 домаћих школских авиона „ласта“ који ће уз два прототипа заокружити флоту ових летелица. На „ласти“ ће се обучавати пилоти у следеће две деценије.

У ратном ваздухопловству нису одустали ни од модернизације „супергалеба Г4“ иако су се окренули осавремењивању „орла“. За тај посао расписан је тендер и израђен пројекат по коме би војска имала на располагању ескадрилу од најмање девет „орлова“ до 2030. године.

Поред осавремењивања авијације и оклопних возила, у плану је и јачање противваздушне одбране због чега ће се наставити разговори са Русијом о набавци система С-300 и БУК, што је и раније била тема Мешовитог комитета за војноекономску сарадњу. У фази развоја је и противавионски артиљеријско-ракетни систем ПАСАРС-16 назван „терминатор“ Војнотехничког института, а у плану је и модернизација ракетних система „огањ“ и „морава“.

Ако се има у виду да из целог света хвале најновије производе домаће индустрије као што су оклопна возила „милош“ и лазар 3″, а да домаћи стручњаци очекују како ће најновија пушка „Застава оружја“ бити супероружје за 21. век, може се говорити о ренесанси српске војске.

Томе треба додати да је на састанку Путина и премијера Александра Вучића договорено да војске Србије и Русије раде и на развијању хаубице „нора Б-52″.

Србија је потписала и уговор са „Ербасом“ о куповину девет хеликоптера Х145М. Шест би требало да добије Војска Србије, а три МУП. Ради се о модерним хеликоптерима које користи и америчка војска, а и производе се у САД.

Војни аналитичар Александар Радић сматра да је набавка „мигова 29“ куповина времена.

– То је спасавање авијације пошто без њих практично не бисмо имали ништа од авиона. На „миговима 29“ треба да се обуче нови пилоти и кадрови. Сад је питање колико је сврсисходна модернизација „мигова“ пошто су већ стари 30 година, а горња граница им је 40 година. Плашим се да ћемо, ако модернизујемо те авионе, за неколико година имати проблем са резервним деловима, па ће експлоатација бити скупа. Зато би струка, политика и економија требало да направе студију о новим вишенаменским борбеним авионима које бисмо купили 2020. и служили би нам 40 година – каже Радић.

„Мигови“ у Србију стижу расклопљени?

Шест „мигова 29“ из Русије биће највероватније расклопљени и тако транспортовани у Србију пошто за прелет постоје бројне правне препреке и компликације, сазнаје незванично „Блиц“.

И премијер Александар Вучић и министар одбране Зоран Ђорђевић најавили су да ће шест „мигова 29“ стићи на један од два начина: или ће авиони бити расклапани за транспорт или ће им бити омогућен прелет преко других земаља до Србије. Како сазнајемо, знатно је реалнија опција да свих шест „мигова“ буду расклопљени па транспортовани у Србију, јер би у супротном Русија морала да добије дозволу од свих земаља преко којих би ти авиони требало да прелете. Отежавајућу околност представља и то што су земље преко којих би „мигови“ летели чланице НАТО.

Министар Ђорђевић каже да је одлука о томе још на стенд-бају.

– Чекамо само да се заврши, претпостављам, процес у Русији и након тога да „мигови“ буду испоручени. Онда ћемо да видимо како и на који начин ћемо да их допремимо – рекао је Ђорђевић.

Како каже, Србија ће сносити трошкове пута.

– Добићемо их вероватно у некој луци у Русији и од тог тренутка они постају наши. Ми ћемо у складу са тим организовати допремање у Србију и то је једини трошак који ће имати Србија – истакао је Ђорђевић. н

Пушка за 21. век

Војна индустрија Србије најпоноснија је на савремену модуларну аутоматску пушку коју су недавно развили домаћи стручњаци у крагујевачкој фабрици „Застава оружје“.

 

Извор: Blic.rs