Издвајамо Свет

ГАРДИЈАН: Америка је деценијама хтела да понизи и казни Русију, али Трамп то мења!

ЛОНДОН – Русија би требало да је највећи непријатељ Америке, представљена је као агресивна и недемократска, али појавио се изненада председник САД који је, по свему судећи, близак са Русијом, пише у ауторским тексту новинар Гардијана Сајмон Џенкинс.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је сваки Американац пола века био усмераван да кажњава и понижава Русију и њене лидере, сада Владимира Путина, појавио се Трамп. Нови амерички председник Доналд Трамп каже да му се свиђа Путин и да жели да се слаже добро с њим.

За успостављање пријатељских односа са Русијом председнику САД могу опростити многе грешке, сматра колумниста „Гардијана“ Сајмон Џенкинс. Аутор чланка сматра да су се последњих 20 година америчке власти поставиле према Русији „пасивно, неспретно и контрапродуктивно“. За разлику од претходника, Трамп је одмах истакао потребу зближавања двеју земаља. Џенкинс је нагласио да се Русија се дуго време сматрала главним непријатељем САД.

Ове новости можемо да поздравимо сви ми који смо сматрали да је приступ Русији након 90-их година прошлог века био контрапродуктиван и провокативан, наводи Џенкинс.

С обзиром на сву нестабилност у свету, приближавање Америке и Русије је заиста вредан циљ. Капацитет тог приближавања да смањи тензије, сиромаштво, спасе животе и искористи ресурсе је огроман, наводи аутор.

И бивши амерички председник Барак Обама је такође желео ресетовање односа САД и Русије, али у томе није успео. „Хоће ли Трамп успети?“, пита се Џенкинс

Извор:Курир.рс