Србија

Хрвати тврде: Мигови су Путинов изборни поклон Вучићу

Загребачки „Јутарњи лист“ у суботњем издању бави се набавком оружја Србије од Русије и апострофира уговор о шест МиГ-ова 29, као и ремонт њих и четири које Војска Србије има, а наводи и да је истим уговором обухваћена и испорука 60 борбених возила.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Србија на руским крилима и гусеницама
„Јутарњи“ у тексту „Путинов преизборни дар Вучићу: Србија на руским крилима и гусеницама. Москва Београду испоручује моћно оружје, Војска Србије опет постаје јака“ наводи да је након више од четврт века Србија крајем прошле године започела прво озбиљно опремање своје војске.

Тврде да ће тиме Војска Србије имати око 250 тенкова, док на пример Немачка има 306, а Хрватска војска само 72 тенка М-84А4, „што се планира смањити на потпуно недовољних 48“.

„Јутарњи“ се највећим делом бави миговима, и каже да су МиГ-овима 21 ресурси већ истекли, и да је стога „руски поклон у МиГ-овима сламка спаса која ће Србији осигурати кључни континуитет“ активног борбеног ваздухополовства и заштите ваздушног простора.

Посебну пажњу обраћају на чињеницу да МиГ-29СМ има способност ношења противрадарске ракете Х-31П, домета од око 100 километара и каже да ако би те ракете биле набављене, Србија увела још једну нову, важну борбену способност која би драстично смањила вероватност преживљавања противничких радарских и ПВО система.

Хрвати спекулишу са датумом испоруке, али и тврде да је „готово сигурно да ће авиони бити испоручени“ до председничких избора 2. априла „као снажан Вучићев изборни адут“.

Пет МиГ-ова, наводе, ће бити испоруцено одмах, док ће један остати на ремонту у Русији.

 

Извор: Vestionline