Издвајамо Регион

Хрвати у паници због претњи Ердогана,“угрожен цео Балкан“

Загреб — Уколико се оствари претња турског председника Реџепа Тајипа Ердогана да према Европи пусти милионе избеглица, Хрватска страхује да би им се могла наћи на путу

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Експерти упозоравају да те претње нису испразне и не односе се само на Хрватску, већ на цео Балкан, а пре свега на Македонију.

Демограф Стјепан Штерц сматра да ту претњу треба озбиљно схватити, док стручњак за ислам Ведран Обућина каже да се ту пре свега ради о Ердогановом популизму.

„Та прича неће тако једноставно завршити и сигурно је да о томе треба озбиљно разговарати. Питање миграција и њихово усмеравање према Европи биће једно од кључних у догледној будућности“, каже Штерц за Глас Славоније

Додаје да се, с обзиром на специфичност, дужину и отвореност своје границе према суседним земљама, Хрватска готово не може озбиљније поставити као, на пример, Словенија и Мађарска.

Сматра да је то питање организованости самог МУП-а.

“Не знам каква је она, но оно што се види према ван и може ишчитати из изјава, коментара и анализа, не чини ми се да је то постављено на стратешкој разини озбиљности као у земљама северније од Хрватске”, закључио је Штерц за хрватски Индеx.хр.

Политиколог Ведран Обућина, експерт за исламски свет, каже да се ту пре свега ради о уобичајеном Ердоганову популизму, који је највише усмерен на његове бираче у вези с предстојећим референдумом, а не толико о поруци Европи.

„Ако би се хипотетички, с лепшим временом, и догодило да дође до кретања становништва, мислим да ће оно опет бити налик оном претходном, када су се они груписали на грчко-македонској граници. А и тада то неће бити тако организовани проток људи као пре две године. Ако до тога дође, то би довело до тешких политичких последица на целом Балкану, пре свега у Македонији, као додатна тачка у тамошњем хаосу“, навео је Обућина.

С обзиром на то да Македонија, како каже, нема владу, председник би требало да уведе ванредно стање.

„Срећом, ниједна страна тамо нема снаге за ратни сукоб. То се може одразити и на председничке изборе у Србији, а бугарска влада има одређене симпатије према Русији, што би Ердогана могло да спречи да не отвара границу према Бугарској. А илегални преласци могли би остати на нивоу на којој их има и сада“, закључио је Обућина.

 

Извор: Танјуг