Издвајамо Регион

ХРВАТИ У ВЕЛИКОМ ПРОБЛЕМУ: Главни сведок није препознао КАПЕТАНА ДРАГАНА, питао га „КО СТЕ ВИ ГОСПОДИНЕ“!

Фото: Јутјуб

Пише: Саво Штрбац

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ускоро се завршава „прво полувреме” главног претреса у случају „Капетан Драган”, који се води пред Жупанијским судом у Сплиту. Сви персонални докази оптужбе су изведени, а до краја месеца биће изведени и материјални, који се састоје углавном од видео-записа.

Од три тачке оптужбе (Глина, Книнска тврђава и камп „Алфа”) најтежа је она која га терети за наводни злочин у кампу „Алфа” у селу Брушка код Бенковца, где је, према оптужници, крајем фебруара 1993. наредио својим војницима да ликвидирају двојицу заробљених хрватских војника, засад неутврђеног идентитета.

Оптужбу за ово дело тужилаштво темељи једино и искључиво на исказима из истраге сведока Пере Драгишића: првом, који је дао још у августу 1998. пред истражним судијом Жупанијског суда у Задру, где је приведен из шибенског затвора, у који је доспео по прекршајној казни због илегалног уласка у Хрватску, и другом, датом у мају 2015. пред надлежним тужилаштвом, где је приведен из Плавна поред Книна, где је чувао овце једном Србину повратнику. У тим записницима се наводи да је овај сведок рођен у Книну пре 60 година, да је до рата радио као скретничар и да је живео у Ковачићу код Книна. „Веритас” је дознао да овај сведок потиче из засеока Торбички Ваган са тромеђе Лике, Далмације и Босне, у којем су живели искључиво Срби.

Дакле, Србин Перо је у истрази тврдио да је био кувар у кампу „Алфа” и да је видео и чуо када су 24. или 25. фебруара 1993. тројица Капетанових војника, сви родом из Србије, једном кампањолом довезли двојицу хрватских војника којима је Капетан дозволио и да их муче, а потом и ликвидирају и мртве утоваре у исту кампањолу и одвезу „негде” ван кампа. Ти хрватски војници у оптужници немају име и до данас им се не зна место укопа.

Проблем с овим сведоком је у томе што га се нико од оних који су заиста били у кампу не сећа ни по имену ни по лику са фотографије. Нико се, укључујући и Капетана, не сећа ни оне тројице наводних убица, чији потпуни идентитет описује сведок Перо, као што се нико не сећа ни убиства хрватских војника у том кампу.

Сведок Перо је у истрази тврдио и да су од домаћих у кампу били само он и његов рођак М. Д., а сви остали да су били из Србије, што је ноторна лаж, јер су у њему углавном и били домаћи људи.

Лично сам пронашао и Периног рођака Д. М. у једној страној земљи, који тврди да никада није био у кампу „Алфа” и да никада уживо није видео Кепа, да је Перо познат као патолошки лажов и да је спреман све то поновити и на суду.

Капетанова одбрана је Тужилаштву за ратне злочине Србије доставила поменуте истражне записнике с предлогом да се у Србији процесуирају она тројица српских држављана као непосредни извршиоци, када то већ није учинило хрватско правосуђе. Уследио је одговор да их не могу процесиуирати јер такви људи не живе, нити су икада живели у Србији.

Управо је одбрани било у интересу да се сведок Перо појави на главном претресу и да му се ништа не догоди што би могло спречити његово непосредно сведочење. Одбрана је рачунала и да ће Перина појава и исказ пред учесницима на главном претресу и пред медијима посрамити ауторе оптужнице и натерати их да повуку оптужницу за злочин у кампу „Алфа”.

И после три неуспешна покушаја, крунског сведока Перу полиција је привела на рочиште одржано прошлог четвртка (9. марта).

И онда, на изненађење и противљење одбране, суд прихвата предлог тужилаштва да се за време његовог испитивања искључи јавност због наводне угрожености сведока и од српске и од хрватске стране уколико би његови исказ и лик доспели у јавност. Са српске стране због тога што сведочи против њиховог хероја, а са хрватске због тога што је био у српским „паравојним” јединицама. А заправо, по мом мишљењу, тужилаштво је хтело да скривајући Перу од јавности сакрије и своју бруку, јер овај сведок је по изгледу клошар, а по снази исказа крајње неуверљив и контрадикторан.

Упркос искључењу јавности, ипак је до медија процурило да је сведок Перо – балансирајући између најновије тврдње да у кампу „Алфа” није видео никакво убиство, до онога да је истина и оно што је и раније тврдио – непоузданији него што је било ко очекивао. Зато је његово сведочење дуго трајало јер га нико није могао ухватити „ни за главу ни за реп”. Круна Периног сведочења је била када је Капетана Драгана, након што је одговорио на десетак његових питања, упитао: „Ко сте ви, господине?”

После оваквог дебакла с крунским (и јединим) сведоком свако би тужилаштво на свету одустало од ове тачке оптужбе. Али не и хрватско када се суди Србима.

 

Извор: Политика.рс