Издвајамо Регион

ХРВАТСКА НАШЛА НОВОГ САВЕЗНИКА: Није ни Русија, ни САД ево ко је…

Хрватска и Израел сарађиваће на двадесетак подручја – од војно-техничке сурадње, сарадње у продаји, производњи и набави оружја, тренингу војних пилота…

Почетком идуће недеље у Тел Авиву Хрватска и Израел потписаће Меморандум о разумевању, односно правни оквир споразума о одбрамбеној сарадњи. Тиме ће те две земље продубити своје политичке и војне везе те ће постати војне савезнице.

Меморандум ће потписати хрватски министар одбране Дамир Крстичевић и његов израелски колега Авигдор Либерман. Текст споразума претходно је договорен између две стране, након што су стручњаци дефинисали подручја сарадње која су од обостраног интереса.

У меморандуму је наведено двадесетак подручја, од војно-техничке сарадње, сарадње у продаји, производњи и набавци оружја, до дефинирања међусобне могућности тренинга војних пилота и другог особља, безбедоносне сарадње, доктринарних питања, обуке, тренинга и слично, пише Вечерњи.

Цела прича прилично се убрзано почела развијати након такозване ‘канадер дипломатије’. Подсетимо, поткрај децембра прошле године Хрватска је Израелу помогла пославши два своја канадера с укупно 14 чланова посаде и техничког особља који су помагали у гашењу пожара што су харали Израелом.

Како је Хрвтаско ратно ваздухопловство горући проблем, због непоправљиво неизвесног стања ескадриле старих МиГ-ова 21, с Крстичевићем је у делегацији и врх ХРЗ-а, пише Вечерњи. Израел се већ пре спомињао као могући испоручилац борбених авиона који су Хрватској потребни. Наиме, Израелци су почели замењивати своје Ф-16 супермодерним Ф-35 па се претпоставља да ће имати вишак авиона који би Хрватској добро дошли.

Извор:Данас.хр