Србија

Имате возило за пет људи, а немате толико појасева у ауту? Спремите се на ПАПРЕНЕ ПЕНАЛЕ!

– Проблем је настао јер је велики број возила, која су предвиђена за четири путника, у Србију увезен из иностранства и регистрован као да су за петоро – каже Милан Божић из Ауто-мото савеза Србије
Власници аутомобила који су регистровани за пет особа, а имају само четири седишта и четири појаса, већ за следећу регистрацију мораће да спреме 4.500 динара. Наиме, према новим правилима, више се неће толерисати возила која су регистрована за више путника него што имају седишта и појасева.
Возачи ће тако морати да плате таксу за нову саобраћајну дозволу и потврду о стварном капацитету.

– Возачи прво потврду о броју седишта треба да траже од произвођача, а ако је не добију, да одмах оду у Агенцију за безбедност саобраћаја, где ће завршити ту процедуру. Потом одлазе у сервис на технички преглед. Последњи корак је МУП, где завршавају регистрацију и добијају нову саобраћајну дозволу – наводе у једном центру за сервисирање.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Трошкови се разликују у зависности од возила. Тако они који имају млађе аутомобиле, углавном су од произвођача успевали одмах да добију потврду о броју седишта и то их је коштало од 1.500 до 3.000 динара.

Фотокопију те потврде приложили су Агенцији за безбедност саобраћаја и платили таксу за нову саобаћајну дозволу од 1.314 динара, што је укупно око 4.500.

С друге стране, има и оних који нису успели да потврду добију од произвођача, па су од Агенције морали да траже налог за атестирање возила које се обавља у сертификованој установи и додатно кошта.

Милан Божић из Ауто-мото савеза Србије каже да је све урађено по угледу на Европу.

– Проблем је настао јер је велики број возила, која су предвиђена за четири путника, у Србију увезен из иностранства и регистрован као да су за петоро. Томе је морало да се стане на пут – каже Божић.

Иако су многи који имају овај проблем помислили да че га решити уградњом додатног појаса, у центру за сервисирање напомињу да то није могуће.

– Ако аутомобил има четири седишта, он може имати највише четири појаса. Не можете уградити трећи појас позади ако немате и треће седиште – истичу у овом сервису.

Казне за превоз више путника: Три казнена поена и сума од 6.000 до 20.000 динара ако том приликом није изазвана незгода; четири казнена поена и сума од 10.000 до 40.000 динара или затвор 40 дана ако је изазвана несрећа.

Извор: Telegraf.rs/Srpski telegraf