Издвајамо Србија

ИСПОВЕСТ БИЉАНЕ ПЛАВШИЋ О ХАГУ: Слоба је тешко поднео Ђинђићеву смрт

Биљана Плавшић (Фото: Јутјуб)

Неки су уз печење славили убиство српског премијера, али ја сам била уплакана, открива бивша председница Републике Српске Биљана Плавшић у ексклузивном интервјуу за српски Њузвик!

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Бивши председник Србије Слободан Милошевић није током деведесетих година имао речи хвале за некадашњег српског премијера Зорана Ђинђића, али је ипак жалио када је у Хагу сазнао да је он убијен!

То је у интервјуу за Њузвик открила бивша председница Републике Српске и хашка осуђеница Биљана Плавшић, која се 12. марта 2003, када је убијен Ђинђић, са Милошевићем налазила у притвору у Хагу. Она је такође казала да се један притвореник радовао Ђинђићевом убиству и да је то чак славио уз печење.

Хтео ју је за опозиционара
– Ја уплакана, а Милошевић стоји поред мене и каже: „Не разумем како се неко може радовати нечијој смрти.“ Ето, и Милошевићу је било жао Ђинђића иако су били политички противници – казала је Плавшићева.

Иначе, некадашња председница РС, која је на том месту 1996. наследила Радована Караџића, током деведесетих се оштро супротставила политици Слободана Милошевића, али га је касније ипак срела у Хагу.

– Мени је Милошевића било жао и то сам му тамо и рекла. Говорила сам му да се у затвору ништа не може издржати без вере и божје помоћи, али он то упориште није имао. Замислите, шутирао је по ћелији Свето писмо које му је Амфилохије донео. Видела сам ту књигу на поду његове ћелије и питам човека који му чисти која је то књига, а он ми каже – Свето писмо – навела је она.

Такође, открила је и да јој је Милошевић деведесетих нудио новац да би га критиковала, као и да ју је, након што је 1998. изгубила изборе у Републици Српској, позвао да пређе у Београд.

– Рекао ми је: „Бањалука је мала средина за вас, дођите у Београд.“ Питао ме чак и да ли ми требају кућа, кола – открила је Плавшићева.

Лудо волео Миру

Говорећи о недавним тврдњама Милошевићевог лекара Вукашина Андрића да је у Хагу бивши шеф Србије „убијен дроперидолом“, она каже да су те сумње оправдане. Плавшићева је открила и да је бивши председник Србије био много слаб на своју супругу Миру Марковић и да ју је „лудо волео“.

Плавшићева је испричала и како је у Хагу срела Насера Орића, ратног команданта јединица Армије БиХ на територији Сребренице.

– Срела сам Орића у Хагу. Иде с једним Србином, који му је био професор у школи и који ми каже: „Да вас упознам, ово је мој ђак.“ Орић пружи руку, а ја кажем: „Ову крваву руку ја нећу да прихватим.

Нечувено Методи главне хашке тужитељке
ДЕЛ ПОНТЕОВА ХТЕЛА ДА МЕ ПОТКУПИ ЦИГАРАМА

Плавшићева се 2001. добровољно предала Хагу, признала кривицу и добила 11 година затвора, а казну је одслужила у Шведској. Како је испричала у интервјуу Њузвику, тадашња тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте хтела је да је купи боксом цигарета како би присније сарађивала с њом, а на крају ју је, како каже, чак и мучила да би је натерала да сведочи против Милошевића. Плавшићева на то није пристала.- Два дана, односно укупно осам сати, Карла дел Понте ме је мучила и терала да сведочим. Питала сам је откуд тај садизам… У једном моменту је била толико насилна да је скочила са столице и кренула ка мени, скоро да је хтела да ме удари. На столу је била нека велика пепељара, коју сам, да је начинила још два корака ка мени, хтела да јој олупам о главу. Срећом, мој адвокат је био ту и предложио је паузу, те се то зауставило – открила је она.

Зарадили на муци народа
КАРАЏИЋ И КРАЈИШНИК СУ РАТНИ ПРОФИТЕРИ

Бивши председник РС Радован Караџић и бивши шеф тамошње Скупштине Момчило Крајишник су профитирали у рату деведесетих, оценила је Биљана Плавшић. За муке народа, каже она, скоро да нису марили, а Караџић је тих година често знао да каже: „Нека народ иде у п. м.“:- Њих двојица су одлучивали о свему и из свега профитирали. Најпоузданије и детаљне податке о њима добила сам од њиховог сарадника Милошевића. Он ми је рекао да се Крајишник и Караџић баве шверцом, да брат једног држи границу према Црној Гори, а да је брат другог на граничном прелазу Рача. На то сам му само рекла: „А то сте им све ви омогућили.“

О Радовану Караџићу
НЕВИЂЕНА КУКАВИЦА

Страшна кукавица. Нисам видела крупнијег човека, а већу кукавицу. Седели смо једном на Палама кад се запуцало, било нас је доста, али је он једини скочио и сакрио се иза ормана, ми остали се нисмо ни помакли. На крају је испало да су сватови запуцали. А то да је кукавица показао је и скривањем од Хага.

О Ратку Младићу
ХРАБАР ВОЈНИК И ВЕЛИКИ ПАТРИОТА

Храбар и савестан војсковођа. Прави војник, велики патриота, човек за чије се прсте ниједан динар није залепио. Иначе, мислим да би Хагу било паметно да му дозволи лечење у Русији да им се не би догодило исто што и с Милошевићем, ког нису пустили на лечење, па је умро.

О Момчилу Крајишнику
ФИНАНСИЈСКИ МОЋАН

Био је моћан човек. Финансијски моћан. Људи су му веровали и кад је требало нешто да се заврши за неког у то ратно време, говорило се: „Иди код Моме.“ Сећам се да сам га упознала 1990. на Аранђеловдан, и то на слави код Караџића. Био је неприкладно обучен, чудан, мрачан човек, још са оним обрвама…

О Жељку Ражнатовићу Аркану
ДА НИЈЕ УБИЈЕН, ЗАВРШИО БИ У ХАГУ

Кад сам га упознала, питала сам га да ли му је то Аркан име или презиме. Касно сам сазнала шта је радио, да је чинио злочине… Али да вам кажем, у Бијељини не би било Срба да није било Аркана. Иначе, да није убијен, Аркан би сигурно завршио у Хагу.

Извор:Курир.рс/Бобан Каровић