Издвајамо Србија

ИЗЕТБЕГОВИЋ ТРПИ ПОСЛЕДИЦЕ ИСХИТРЕНЕ ПОЛИТИКЕ: С Бакиром нико у БиХ не жели да разговара!

Проблем број 1 у Босни

Loading...

Због једностраног подношења захтева за ревизију пресуде против Србије, са Изетбеговићем за заједнички сто до даљег не желе лидери Савеза за промене. Услед бошњачког прегласавања у парламенту Федерације БиХ око усвајајања резолуције о осуди иницијатива за федерализацију БиХ, Изетбеговић је додатно заратио са лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем.

С друге стране, лидер СББ Фахрудин Радончић отворено признаје да је коалиција СББ са СДА техничка, због чега „лично трпи ударе Изетбеговића”.

Осим тога, његов вербални рат са лидером најјаче странке у РС Милорадом Додиком готово да никада не јењава.

– Са Изетбеговићем више нико од лидера значајних странака у БиХ не жели да разговара у четири ока. Таква политика лидера СДА довела је до неповерења, а Бошњаке до изолованости. То је политика која нас са 2017. враћа на 1997. годину – рекао је Радончић за РТРС.

Политичка аналитичарка Ивана Марић каже да је јавност у БиХ навикла на сталне кризе, али да је овај пут карактеристично да је главни генератор најјача бошњачка странка и њен лидер.

– Интересантно је да је СДС прекинуо сваки однос с Изетбеговићем, али не с његовом странком. До сада нисмо имали такве ситуације и сада се види разлика између политике коју је водио Тихић и коју води Изетбеговић. У БиХ је потребно много политичке мудрости да би се избегле замке криза, а очигледно је да се Изетбеговић не сналази у томе. Све остале странке имају своје партнере, па било да је то Човић који се одлично слаже са Додиком и Радончићем или СДП са ДФ и странкама левице. Једино СДА има проблем недостатка слагања с другима – каже Марићева.

Она сматра да нису проблем максималистички захтеви Изетбеговића према његовим партнерима, колико неспособност за постизање компромиса.
– Проблем је неспремност да се попусти у једном делу, како би се добило на другом или да се бар отворено каже шта је то што му смета у одређеним захтевима, већ је потпуно, без образложења одбијање и непристајање на захтеве партнера. То би могло да га скупо кошта – закључује Марићева.

Извор:СрбијаДанас.цом/Блиц

Loading...
loading...
loading...