Издвајамо Србија

ИЗЕТБЕГОВИЋ ТРПИ ПОСЛЕДИЦЕ ИСХИТРЕНЕ ПОЛИТИКЕ: С Бакиром нико у БиХ не жели да разговара!

Проблем број 1 у Босни

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Због једностраног подношења захтева за ревизију пресуде против Србије, са Изетбеговићем за заједнички сто до даљег не желе лидери Савеза за промене. Услед бошњачког прегласавања у парламенту Федерације БиХ око усвајајања резолуције о осуди иницијатива за федерализацију БиХ, Изетбеговић је додатно заратио са лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем.

С друге стране, лидер СББ Фахрудин Радончић отворено признаје да је коалиција СББ са СДА техничка, због чега „лично трпи ударе Изетбеговића”.

Осим тога, његов вербални рат са лидером најјаче странке у РС Милорадом Додиком готово да никада не јењава.

– Са Изетбеговићем више нико од лидера значајних странака у БиХ не жели да разговара у четири ока. Таква политика лидера СДА довела је до неповерења, а Бошњаке до изолованости. То је политика која нас са 2017. враћа на 1997. годину – рекао је Радончић за РТРС.

Политичка аналитичарка Ивана Марић каже да је јавност у БиХ навикла на сталне кризе, али да је овај пут карактеристично да је главни генератор најјача бошњачка странка и њен лидер.

– Интересантно је да је СДС прекинуо сваки однос с Изетбеговићем, али не с његовом странком. До сада нисмо имали такве ситуације и сада се види разлика између политике коју је водио Тихић и коју води Изетбеговић. У БиХ је потребно много политичке мудрости да би се избегле замке криза, а очигледно је да се Изетбеговић не сналази у томе. Све остале странке имају своје партнере, па било да је то Човић који се одлично слаже са Додиком и Радончићем или СДП са ДФ и странкама левице. Једино СДА има проблем недостатка слагања с другима – каже Марићева.

Она сматра да нису проблем максималистички захтеви Изетбеговића према његовим партнерима, колико неспособност за постизање компромиса.
– Проблем је неспремност да се попусти у једном делу, како би се добило на другом или да се бар отворено каже шта је то што му смета у одређеним захтевима, већ је потпуно, без образложења одбијање и непристајање на захтеве партнера. То би могло да га скупо кошта – закључује Марићева.

Извор:СрбијаДанас.цом/Блиц