Издвајамо Србија

ЈАНКОВИЋ ШОКИРАО СРБИЈУ: У мом програму нема Русије, јер се кандидујем за председника Србије а не…

БЕОГРАД – Након што је сајт Националист пренео анализу редакције Комерсанта о начину на који је Саша Јанковић сам себе дисквалификовао из председничке трке, председнички кандидат Саша Јанковић се огласио на тој друштвеној мрежи испровоциран од стране познатог десничарског активисте Мише Вацића.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је на Твитеру одговорио на анализу Комерсанта следећим речима: „Кандидујем се за председника Републике Србије, не руске губерније. Русији свако поштовање, као и другим државама. Пријатно.“

Јанковић наставља са говором мржње наспрам Русије користећи се терминологијом искључиво препознатљивом за русофобску пропаганду попут „руска губернија“.

Заиста, поставља се велико питање, обзиром да је стратешко партнерство са Русијом званично стратешко партнерство потписано и документовано од стране обе земље и законом и Уставом утврђено – да ли русофобски говор мржње којим Јанковић показује недостатак знања о законским обавезама и стратегијама државе Србије дисквалификује њега као кандидата из председничке трке. Да ли је потребна реакција РИК-а!?

Ситуација је таква да поред тога што Јанковић очигледно жели да уруши најважније и економско и политичко и безбедносно савезништво Србије, а то је савезништво са Русијом, он жели да нарушава и законе и углед Србије. Он као легалиста и бивши „заштитник грађана“, никако не би смео на овакав скандалозан начин да урушава итекако важне и вишеструко суштински битне односе са нашим братским народом Русима и државом Руском Федерацијом.

Подсећамо, у анализи редакције Комерсанта, Јанковић је критикован због игнорисања Русије као важног и по много чему пресудног питања у политичком животу Србије.

Кандидат за председника, Саша Јанковић, донедавни „Заштитник грађана“, на свом званичном веб сајту декларисао је све ставове, укључивши и НАТО, и Европску Унију, Косово, пољопривреду, па чак и децентрализацију, итд., а једино је изостављена Русија.

Будући председник Србије никако не сме тако понижавати врхунски значај нашег савезништва са Руском Федерацијом. Савезништва које је и у економском, и у политичком, и у безбедоносном смислу од врхунског стратешког значаја за Србију и њен углед и позицију у свету, а још важније за њен опстанак.

Неговање дубоких братских и духовних веза потврђених историјски добрим и братским односом са Руском Федерацијом је тема коју будући председник Србије никако не сме да игнорише.

Јанковићу саветујемо да упути извињење амбасадору Русије и повуче се из трке за председника, јер Србији у данашњој ситуацији напада са свих страна најмање треба замајавање у односима са Русијом. Таква доза неозбиљности не приличи председнику Србије којег очекује тешко и озбиљно руковођење кроз спољнополитичке ребусе у којима је Србија.

Кандидату Јанковићу на крају можемо само још једном рећи да је сасвим очигледно и свима јасно да је он показао потпуно непознавање званичне државне спољнополитичке и стратешке платформе Србије и да је тиме дисквалификован са позиције озбиљног кандидата за место председника Србије. То је факт, а не мишљење.

 

Извор: Комерсант.рс