Издвајамо Србија

ЈЕЗИВО! ЗА ПОКУШАЈ ТРОВАЊА У ШКОЛИ ДОБИЛИ САМО УКОР: У Дијанину флашицу воде другови сипали отров!

Дијана Пантелић, ученица основне школе у Завлаци код Крупња, умало отрована у учионици. Купили препарат за избацивање паразита из стоке и сипали га другарици у флашицу воде

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

НАША ћерка Дијана, ученица осмог разреда Основне школе у Завлаци код Крупња, само срећом није отрована у школској клупи. Четворица ученика из њеног одељења отишли су 3. марта у пољопривредну апотеку и купили „веленизол“, препарат за избацивање паразита из крупне стоке, сипали га у Дијанину флашицу са водом, али је наша ћерка већ после првог гутљаја схватила да нешто није у реду и испљунула остатак – кажу Сандра и Милан Пантелић из Доњих Брезовица.

Препарат који су Дијанини школски другови сипали у флашицу од пола литра, у тој количини раствара се са 50 литара воде и даје крупној стоци од 1.000 килограма, објашњавају Пантелићи.

– Један од ученика је рекао Дијани да попије мало воде, али је она приметила да је течност чудног укуса, и само срећом је испљунула остатак – причају огорчени родитељи. – Узела је флашицу, однела је разредној и пријавила шта се догодило. Када је наставница позвала тих четворо ученика, они су тврдили да су у Дијанину флашицу сипали креду. И на томе се и завршило.

Тек после неколико дана, настављају наши саговорници, жена која ради као чистачица у школи нашла је у сливнику кесицу „веленизола“, што јој је било сумњиво и однела је у зборницу.

– Директор школе је тада одреаговао, јер му је било сумњиво – причају Пантелићи. – Позвао је на разговор ученике који су купили отров и они су после пола сата признали шта су урадили, а затим су потписали изјаве. Ми смо за то сазнали тек после шест дана када су нас позвали у школу. Били смо згрожени и уплашени, јер наше дете је могло да буде отровано.

Одмах су, како кажу, случај пријавили полицији у Завлаци. Директор школе их је, како тврде, уверавао да ће дати све од себе да починиоци буду кажњени и премештени у другу школу. И родитељи и девојчица дали су, у међувремену, изјаве полицији.

– За то време ова четворица дечака су наставила бахато да се понашају по школи, а већ у наредним данима један је украо школску лопту, а затим је са тројицом другара побегао са неколико часова. Нико их није уписао, јер су се појавили на крају наставе са изговором да су се задржали негде у путу.

Прексиноћ је, по речима Пантелића, у школи одржана седница Наставничког већа, на којој је изгласано да несташним ђацима буду само смањене оцене из владања.

– У школи нам је речено да ништа више не могу да предузму, а та иста деца иду и даље у разред са нашом Дијаном. Ту су поред ње сваки дан и ко може да нам гарантује да неће покушати да јој ураде исто или нешто слично. Овај догађај, сигурни смо, заслужује већу пажњу не само због нашег детета, већ због заштите друге деце – закључују Пантелићи, који очекују реакцију државних органа.

НИСУ БИЛИ СВЕСНИ ПОСЛЕДИЦА

ДИРЕКТОР Основне школе у Завлаци, Зоран Алексић, каже, за „Новости“, да је због немилог догађаја вођен дисциплински поступак против петоро ученика, па је четворици оцена из владања смањена на један, а једном на три.

– То није слаба мера – истиче Алексић. – Мој предлог Наставничком већу био је да та деца буду премештена у другу школу, али није добио већину гласова. Школа је, у сарадњи са полицијом и Центром за социјални рад, уложила велику енергију да се овај догађај до детаља испита. Све је расветљено, уследиле су и санкције и мислим да се овакве и сличне ствари неће поновити. Саслушавајући ученике, схватио сам да нису били свесни шта је могло да се догоди њиховој другарици, што их, наравно, не оправдава.

 

Извор: Новости.рс / Србија јавља.рс