Регион

Јункер изнервиран због Трампа: Пазите шта причате, имаћете рат на Балкану

Жан Клод Јункер (фото:ЈуТјуб)

Председник Европске комисије Жан Kлод Јункер упозорио је Сједињене Америчке Државе на опасност од рата на Балкану, уколико се Европска унија „уруши“, преноси Еурактив.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Јункер се са потпредседником САД Мајком Пенсом сусрео у Бриселу прошлог месеца, али је детаље разговора открио тек ду петак, у интервјуу за „Фајненшел тајмс“.

Јункер је рекао да је био „изнервиран и изненађен“ ентузијазмом Доналда Трампа због изласка Британије из ЕУ, због чега је упозорио Американце на последице таквог понашања.

Шеф ЕK сматра да је Трампово понашање показало да он не разуме компликовану историју Европе и каже да је његовог потпредседника „јасно упозорио да Вашингтон не би смео да охрабрује друге земље да копирају Брегзит“.

– Рекао сам потпредседнику Пенсу, ‘немојте то да причате, не позивајте друге да изађу, јер ако Европска унија пропадне, имаћете нови рат на Западном Балкану – рекао је Јункер.

Kако сматра шеф ЕK, том региону је „важно понудити европску перспективу“.

– Ако их оставимо саме, Босну и Херцеговину, Републику Српску, Македонију, Албанију, све те земље, имаћемо опет рат – рекао је Јункер.

 

Извор: Vestionline