Србија

Како је Тачи разочарао западне амбасадоре

Потези косовског председника Хашима Тачија око формирања косовске војске изазвали су велико разочарање не само међу западним амбасадорима у Приштини, већ и у западним престоницама, укључујући и Вашингтон и Брисел, оценио је западни дипломата који је желео да остане анониман.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је навео да су амерички званичници у НАТО љути због иницијативе Тачија за трансформацију Безбедносних снага Косова (БСК) у војску на основу закона, без сагласности америчких и НАТО савезника, преноси РТС позивајући се на приштински „Коха диторе“.

Тачи је у петак најавио да ће поднети оставку на место председника ако Скупштина не гласа за закон за трансформацију КБС-а у војску.

Председништво скупштине је Тачијев предлог закона проследило влади која је саопштила да у формирању војске неће поступати мимо устава Косова и без договора са главним међународним савезницима.

Како се наводи у тексту, Тачи је под великим међународним притиском због покренуте иницијативе коју је оберучке прихватио председник скупштине Кадри Весељи.

 

Извор: Tanjug