Издвајамо Православље

КО ЈЕ ЗАПРАВО СВЕТИ ДУХ: Ово питање у хришћанству је коначно решено

Једно од најчешћих питања, али и заблуда које владају међу хришћанским верницима, свакако је следеће – ко је или шта је уствари Свети Дух.

Једни га доживљавају као мистичну силу, други као Божју моћ која се јавља Христовим следбеницима.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али, шта Библија каже о „идентитету“ Светог Духа?

Најједноставније речено, према Библији, Свети Дух је заправо Бог. Такође, света књига каже да је Свети Дух и особа, дивна особа са умом, емоцијама и вољом, пише ГотQуестионс.орг.

Чињеница да је Свети Дух заправо Бог види се у неколико записа. Један од њих се налази у посланици Римљанима.

Свети Петар се суочава са Ананијасем, како би сазнао због чега је лагао Светог Духа и рекао да „није лагао људе, већ Бога“. Из овога је јасно да је Свети Дух заправо исто што и Бог, јер је лагати Светог Духа исто што и лагати Бога.

Такође, Свети Дух има исте карактеристике као Бог. Свеприсутан је, што је описано у псалму 139:7-8: „Куда могу да побегнем од тебе, Душе? Где да одлетим од твог присуства? Ако одем у рај, ти си тамо, ако сместим кревет на само дно, ти си и тамо“.

У посланици Коринћанима записано је: „Бог нам се открива путем свог Духа. Дух све истражује, чак и дубока осећања Бога. Ко међу људима зна мисли сваког човека, осим његовог Духа у њему? Али, нико не зна Божије мисли, осим Божјег Духа“.

Вратимо се на опис „дивна особа“, која има ум, емоције и вољу. И то је описано у Библији:

„Свети Дух мисли и зна“ (Посланица Коринћанима)

„Свети Дух тугује“ (Посланица Ефесцима)

„Свети Дух се залаже за нас“ (Посланица Римљанима)

„Свети Дух доноси одлуке својом вољом“ (Посланица Коринћанима)

„Свети Дух је Бог, трећа особа у Светом Тројству. Као Бог, Свети Дух заиста може да буде утеха и саветник, како је Исус обећао да ће бити“ (Јеванђеље по Јовану)

 

Извор:Стил