Србија

КОМШИЈЕ МАЛЕ МИЛИЦЕ РАКИЋ (3): Све се затресло од детонације, а онда се зачуо крик

Фото: Фејсбук принтскрин

Мала Милица Ракић из Батајнице имала је само три године када су је на ноши у купатилу погодили гелери током НАТО напада на СРЈ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пре 18 година, 24. марта 1999. године, почело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије.

Током 78 дана страдало је 2. 500 људи, а направљена је материјална штета од 30 милијарди долара. Један од симбола страдања српског народа је трогодишња Милица Ракић из Батајнице, коју је 17. априла гелер погодио док је у купатилу седела на ноши. У улици у којој је живела као да је време стало. И данас се на кућама виде оштећења. Миличини родитељи не желе више за медије да говоре о кобној ноћи.

Африм Ахмети (43), први комшија Ракића, тужно је говорио о девојчицином страдању.

– То вече смо били на улици, преко пута зграде, и гледали како са Дунава пуца наш ПВО. Одједном, видели смо како нешто лети ка нама… Удара у зграду! Детонација нас је одбацила, а мене је гелер погодио у бутину. Зграда се није видела од дима, а ја сам панично отрчао кући јер сам имало бебу од годину дана! Онда се зачула вика из Ракићевог стана. Истрчали смо напоље, а Милицу су већ износили умотану у ћебе… Нисмо тад знали да ли је жива, сви смо плакали.. Као да су је намерно циљали.

Његова мајка Шукрија Ахмети (73) додаје:

– Ту ноћ је већина комшија отишла у склониште, само смо остали ми, Ракићеви и још једна породица. Ко је могао да помисли да ће то тако да буде… Виђам Миличине родитеље често, причају о њој. Туга божја.

Милица би данас имала 21 годину.

Комшије
МЛАЂА ЋЕРКА ЛИЧИ НА МИЛИЦУ

Породица Ракић данас има сина Алексу и ћерку Анђелу.

– Милица је била предивно дете, а и ова ћерка је исто прелепа, мени страшно личи на Милицу, прави анђео – прича комшиница Шукрија Ахмети.

Батајничко гробље
ЉУДИ СВЕ РЕЂЕ ОБИЛАЗЕ ГРОБ

Милица је сахрањена на батајничком гробљу 19. априла. Њен гроб се и данас с љубављу одржава, а запослени на гробљу кажу да редовно виђају Миличине родитеље.

– Пазе да нешто не зафали, донесу цвеће… Првих година много је грађана посећивало Миличин гроб, палило свеће. Како године пролазе, све их је мање, мада има пажљивих људи – кажу запослени на гробљу.

 

Фото: Facebook

Извор: Kurir.rs