Србија

КОМШИЈЕ МАЛЕ МИЛИЦЕ РАКИЋ (3): Све се затресло од детонације, а онда се зачуо крик

Фото: Фејсбук принтскрин

Мала Милица Ракић из Батајнице имала је само три године када су је на ноши у купатилу погодили гелери током НАТО напада на СРЈ

Пре 18 година, 24. марта 1999. године, почело је НАТО бомбардовање Савезне Републике Југославије.

Током 78 дана страдало је 2. 500 људи, а направљена је материјална штета од 30 милијарди долара. Један од симбола страдања српског народа је трогодишња Милица Ракић из Батајнице, коју је 17. априла гелер погодио док је у купатилу седела на ноши. У улици у којој је живела као да је време стало. И данас се на кућама виде оштећења. Миличини родитељи не желе више за медије да говоре о кобној ноћи.

Африм Ахмети (43), први комшија Ракића, тужно је говорио о девојчицином страдању.

– То вече смо били на улици, преко пута зграде, и гледали како са Дунава пуца наш ПВО. Одједном, видели смо како нешто лети ка нама… Удара у зграду! Детонација нас је одбацила, а мене је гелер погодио у бутину. Зграда се није видела од дима, а ја сам панично отрчао кући јер сам имало бебу од годину дана! Онда се зачула вика из Ракићевог стана. Истрчали смо напоље, а Милицу су већ износили умотану у ћебе… Нисмо тад знали да ли је жива, сви смо плакали.. Као да су је намерно циљали.

Његова мајка Шукрија Ахмети (73) додаје:

– Ту ноћ је већина комшија отишла у склониште, само смо остали ми, Ракићеви и још једна породица. Ко је могао да помисли да ће то тако да буде… Виђам Миличине родитеље често, причају о њој. Туга божја.

Милица би данас имала 21 годину.

Комшије
МЛАЂА ЋЕРКА ЛИЧИ НА МИЛИЦУ

Породица Ракић данас има сина Алексу и ћерку Анђелу.

– Милица је била предивно дете, а и ова ћерка је исто прелепа, мени страшно личи на Милицу, прави анђео – прича комшиница Шукрија Ахмети.

Батајничко гробље
ЉУДИ СВЕ РЕЂЕ ОБИЛАЗЕ ГРОБ

Милица је сахрањена на батајничком гробљу 19. априла. Њен гроб се и данас с љубављу одржава, а запослени на гробљу кажу да редовно виђају Миличине родитеље.

– Пазе да нешто не зафали, донесу цвеће… Првих година много је грађана посећивало Миличин гроб, палило свеће. Како године пролазе, све их је мање, мада има пажљивих људи – кажу запослени на гробљу.

 

Фото: Facebook

Извор: Kurir.rs

loading...
Loading...