Издвајамо Свет Србија

КОНАЧНО ПОБЕДА: Трамп исправља неправду према Србији!

Одлука Међународног суда да одбаци тужбу за геноцид, као и рампа за Тачијеву војску сигнали су да је Београд политички профитирао, оцењују аналитичари

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Рампа која је Хашиму Тачију експресно стигла из Вашингтона због намере да формира војску Косова најочигледнији је знак да председник САД Доналд Трамп заокреће америчку спољну политику у корист Србије. И одлука Међународног суда у Хагу, под окриљем САД, да одбаци ревизију тужбе за геноцид против Србије, знак је да Београд може у будућности политички да профитира, сматрају аналитичари.

Познаваоци међународне политичке сцене наводе да је и анализа чувеног америчког магазина Форбс, у којој се аргументовано говори о потреби цртања нових граница на Балкану како би се „исправила неправда према Србима који су заробљени иза непријатељских линија“, својеврсна потврда Трамповог заокрета.

Оптимизам

Политички аналитичар Обрад Кесић каже да је Форбсова анализа сасвим реална, јер сви Трампови досадашњи потези дају Србији основ за оптимизам.
– Нова америчка администрација већ је наговестила да ће ускоро доћи период када ће српски интереси моћи да се остваре. Има основа да будемо оптимисти, јер се назире шанса и за Србију и за Републику Српску. Већ су се десили велики помаци на крупним питањима. Пре свега мислим на поправљање односа САД и Русије и успостављање њиховог стратешког партнерства. То је оквир у ком Србија може политички да профитира – сматра Кесић.

Трамп је, према Кесићевом мишљењу, направио још један важан заокрет у спољној политици који може само да охрабри Србију.
– Нови председник је решио да укине тзв. програме финансирања демократизације, који су до сада били стуб мешања Вашингтона у унутрашње ствари појединих држава. Све то је углавном било на штету Србије, али сада се то очигледно мења. Трампови потези и најава онога што ће тек урадити мени изгледају као искрена жеља да се успостави потпуно нови приступ који Београд и Бањалука могу да искористе за остваривање својих интереса – уверен је Кесић.

Политиколог Владимир Вулетић је умерени оптимиста, јер процењује да ће Вашингтон давати одређене уступке Албанцима, али да ће и те како водити рачуна о српским интересима.

Утицај Русије

– Последња епизода с Тачијевом намером да оформи војску Косова показује да Трамп не жели да утре пут за стварање велике Албаније. Тиме би пуцао себи у ногу, јер велика Албанија није проблем само за Србију него и за друге православне земље, попут Македоније, Грчке и Црне Горе. А Трамп зна да би то отворило врата за утицај Русије. Циљ Америке увек је да задржи доминантну позицију у овом делу Европе – сматра Вулетић.

И политички аналитичар Драгомир Анђелковић је уверен да се курс Америке мења.
– Трампова администрација почиње да мења курс политике, али наилази на отпор у систему. Већ оно што се десило, пацке Косову због војске и одбијање ревизије тужбе БиХ, значи промену политике према Балкану, што може да значи да ће се позиција Србије још више учврстити. Уверен сам да би ревизија тужбе БиХ била прихваћена под ранијим околностима, али сви ови догађају су сигнал да се политика мења у корист Србије – каже он.

Хашим Тачи
АКО НЕ БУДЕ ВОЈСКЕ КОСОВА, ПОДНОСИМ ОСТАВКУ

Косовски председник Хашим Тачи рекао је у емисији која је требало синоћ да буде емитована на РТК да ће поднети оставку ако се не формира војска Косова:
– О својим плановима информисао сам међународну заједницу. Затражио сам и подршку коалиционих партнера, а посебно сам захвалан председнику Скупштине Кадрију Весељију.

Александар Вучић
ДА ГЛЕДАМО У БУДУЋНОСТ!

Премијер Александар Вучић изјавио је да одбацивање захтева БиХ не види као победу:
– Победа ће бити када Срби и Бошњаци буду разумели да треба да гледају у будућност, морамо да разговарамо, да оно што је било у прошлости не треба да буде заборављено. Неки нису хтели да уђу у српске ципеле кад су тужбу подизали, ја хоћу да уђем у бошњачке.

Ненад Кецмановић
ЗАПАДУ УПАЉЕН АЛАРМ

За професора на Факултету политичких наука Ненада Кецмановића најзначајнија је договор Вашингтона и Брисела да се на Балкану одржи стабилност.- Западу је упаљен аларм због опасне нестабилности на Балкану. Рекло би се да у овом тренутку постоји консензус ЕУ и САД да ваља одржати мир и стабилност на Балкану, за шта се Србија залаже – оцењује он.

Извор:Курир.рс/ Д. Луковић,И. Кљајић