Издвајамо Србија

Легија имао исти пасош као председник Републике,ова реч у пасошу омогућила му је да се слободно бави криминалом (ФОТО)

Фото: Јутјуб

Захваљујући дипломатском статусу, припадници „земунског“ клана путовали су у Колумбију, Русију, Кину, Албанију, а своја путовања користили су за убиства, пљачке, отмице и трговину наркотицима

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Вођа земунског клана Милорад Луковић звани Легија поседовао је дипломатски пасош СРЈ који је 1996. године добио од тадашње власти, али и лажни хрватски пасош на име Владе Вукомановића. У дипломатском пасошу великим словима написано је “ЕXПЕРТ”, и управо то омогућило му је да се без проблема бави свим криминалним радњама.

Године 1996. је уместо породичног имена Улемек почео да користи презиме своје прве супруге – Луковић и на име Луковић Милорад поседовао је дипломатски пасош тадашње СРЈ.

– То није фалсификат него оригинални пасош који ми је Државна безбедност издала на туђе име, пошто је тада одлучено да се припадницима ДБ-а које би могао да сумњичи Хашки трибунал, издају пасоши на туђа имена. Тада сам био пуковник Државне безбедности и командант Јединице за специјалне операције – објаснио је Улемек својевремено.

Legija

A post shared by Legende Devedesetih (@legendedevedesetih) on

Дипломатски пасош је посебна путна исправа која се издаје државним представницима и другим лицима са дипломатским статусом у циљу заштите и доказивња дипломатског статуса.

Носилац дипломатског пасоша има пуни дипломатски имунитет и дипломатске привилегије у држави у којој врши своје функције или у којој службено борави.

Поред дипломатског персонала министарства спољних послова, овакав пасош поседују председник републике, премијер, минстри у Влади, председник Скупштине и председници највиших правно-судних тела Републике Србије, највиши органи безбедносних и обавештајних служби, као и друга лица којима се дипломатски статус даје дискреционим правом у циљу вршења послова од интереса за Републику Србију у инстранству.

Познато је да су српски криминалци лажне пасоше плаћали и по 50.000 евра, и да су их, најчешће наручивали од Хрвата. Само за издавање фалсификованих пасоша припадницима балканског подземља, Хрвати су зарадили више од пола милиона евра.

Извор:Телеграф.рс