Издвајамо Србија

Маја Гојковић је прекршила УСТАВ, након консултација са Вучићем извршен је државни удар и погажена владавина права

Маја Гојковић је одлуком о суспензији рада Народне скупштине, и то у првом дану редовног пролећног заседања, погазила Устав Републике Србије и Пословник Народне скупштине, саопштио је покрет Двери.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Уместо да као председник Скупштине буде чувар Пословника, а тиме достојанства и самосталности Народне скупштине, Гојковићева је још једном грубо злоупотребила одредбе Пословника. Овог пута је своју ‘вештину’ самовољног тумачења демонстрирала на чл. 101. Пословника који предвиђа могућност привременог прекида седнице Народне скупштине“, наводи се у саопштењу.

„Овакву одлуку председник Народне скупштине може да донесе само на основу претходног закључка саме Скупштине, јер је унутрашња организација рада неотуђиво право Народне скупштине и израз њене самосталности у однос на Владу. Из истог разлога, Уставом (чл. 106) су јемчена два обавезна редовна заседања Народне скупштине. Насупрот томе, Маја Гојковић је своју одлуку о прекид рада Народне скупштине првом дану пролећног заседања донела после консултација са члановима Владе, а не на основу одлуке Скупштине. Уз то, установу Народне скупштине игнорисала је чак и приликом објављивања ове одлуке. Оваквим поступање не само да је унижено достојанство народног представништва, већ је Народна скупштина претворена у пуки привезак владе, уместо да, у складу са Уставом и принципима парламентаризма, буде господар њене политичке судбине“ стоји у саопштењу.

Двери наводе да је противправном одлуком о обустављању рада Народне скупштине у првом дану редовног пролећног заседања „Маја Гојковић по налогу Александра Вучића извршила државни удар“ и да је „овим је погажена владавина права и начело поделе власти, који су прописани члановима 3. и 4. Устава Србије“.

 

Извор: Vestionline.com