Издвајамо Регион Србија

Македонија гори, Босна пред распадом, Хрватска ври,а шта је са Србијом?!

Сукоби унутар држава, али и међу њима, показују да прилике на Западном Балкану све више “клизе” у несигурност и страх, и да би у неком тренутку могле да доведу до веома озбиљних криза, па чак и оружаних сукоба ако се што пре “не спусти лопта”.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Последњи догађаји у Македонији, умешаност косовског и албанског руководства у њих, сукоб на релацији Србија-БиХ, па данашње одлагање одлуке француског суда о екстрадицији некадашњег лидера ОВК и премијера Косова Рамуша Харадинаја, само додатно доливају уље на ватру која на Балкану гори више од две деценије.

Озбиљна криза државе и друштва у Македонији је вероватно и нешто најопасније што се у претходном периоду догодило на овим просторима. Отуд не чуди ни реакција ЕУ, која позива на смиривање тензија и поштовање изборне воље грађана.

Забринутост за регион, и то због Македоније, изразила је и Русија. Зато је сасвим легитимно питање да ли и грађани Србије озбиљно треба да се забрину, и да ли постоји бојазан да би могло да дође до ескалације која би се проширила на прве суседе.

Како за “Блиц” каже директор Центра за регионализам Александар Попов, “ако има ватре у суседној кући, пожар би могао да се прошири и на нашу”.

– Све ово се дешава у нашем комшилуку, па не можемо баш да будемо спокојни. Нема изгледа да ће се све ово, за сада, прелити на нас, али се никад не зна – каже он.

Како објашњава, македонска криза са Србијом нема никакве везе, “али нам је ту пред вратима”. Каже и да она прераста у озбиљан сукоб који може да има озбиљне последице, док је у случају ревизије тужбе БиХ против Србије, наша земља директно умешана. Ипак, “треба сачекати коначну одлуку суда у Хагу”.

Албанија – нови фактор

Као још један, “нови” фактор у целој регионалној причи појавила се и Албанија. Подршка ове земље стиже и такозваним косовским властима, али и албанским партијама у Македонији. Такође, није непознаница ни њена подршка Харадинају.

Попов каже да не мисли да би могло да дође до ескалације сукоба или, не дај Боже рата, осим ако се нешто крупно не деси на европском нивоу.

– Све балканске земље су на путу ка ЕУ, која ће морати да интервенише, али је невоља у томе што ни она није јединствена. Ова година ће и на Балкану и у Унији бити веома напета – истиче он.

Извор:Блиц.рс