Издвајамо Православље

МУДРОСТ ЈЕДНОГ МОНАХА: Прича која ће вас научити како да реагујете када неко покуша да вас ПОНИЗИ

Добро прочитајте и запамтите ову причу, па када приметите да неко жели да вас увреди или понизи, урадите ово и изаћи ћете из целе ситуације као победник!

Постојао један монах код којега су по савет долазили људи из најудаљенијих крајева, а важио је за особу која је увек смирена и за човека којег је немогуће увредити.

Чује то неки покварењак и одлучи да тестира мудраца. Оде до њега и чим га је угледао почне да га вређа и понижава најгоре што је умео. Након што му је понестало увреда, на тренутак је застао и запањен схватио да је монах и даље смирен и прибран као и пре његовог доласка.

То страшно изнервира покварењака, па настави да псује још црње и горе него раније, али узалуд – чинило се да то мудраца уопште не дотиче.

Када је остао без псовки и изгубио сву енергију, одлучи човек да приђе монаху и сазна његову тајну.

„Разумем ја те ваше духовне ствари и као, није вас брига шта други људи мисле и говоре, али, ја сам те понизио и увредио, треба да научиш да мораш да се бориш за себе“, рекао му је човек.

„Синко, могу ли да ти поставим само два питања?“, упитао га је монах проговоривши први пут.

„Наравно“, рече човек.

„Ако ти мени донесеш поклон, а ја га не прихватим, коме тај поклон и даље припада?“, упита мудрац.

„Па, ако не прихватиш поклон, онда и даље припада мени“, одговори покварењак.

„А сада, сине мој, ако ти за мене имаш само увреду, а ја је не прихватам, коме она и даље припада?“, закључи мудри човек, окрете се и оде, а покварењак остаде у чуду.

Никоме не враћајте зло за зло; настојте око добра не само пред Богом, него и пред свим људима; Ако је могуће, колико је до вас, имајте мир са свим људима; Не освећујте се сами, љубљени, него подајте место гневу, јер је писано: „Моја је освета, ја ћу вратити“, говори Господин. (Посланица Римљанима апостола Павла 12,17-19)

 

 

Извор: дневнo.рс