Издвајамо Србија

НА ДАНАШЊИ ДАН ЈЕ УМРО СЛОБОДАН МИЛОШЕВИЋ (ВИДЕО)

Делегације неколико странака и други грађани одали су пошту некадашњем председнику Србије и Југославије Слободану Милошевићу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пошта Милошевићу, који је пре 11 година преминуо у Хашком трибуналу, одата је на његовом гробу у Пожаревцу у дворишту куће у којој је живео.

Пожаревац је некада био најпознатији као родно место и дом породице Слободана Милошевића. Сећање на некадашњег председника међутим полако бледи међу Пожаревљанима.

„По чему можемо да памтимо 11. март? Не знам. Нарочито овде у Пожаревцу? 11. март ? Не могу да се сетим“, каже један од њих.

„Умро Слоба Милошевић, то знам“, присећа се други.

„11. март? Стварно не знам“, каже трећи.

– Не знате? Данас је умро Слободан Милошевић.

„Јао да“, присећа се.

Ипак, као и сваке године, гроб Слободана Милошевића на годишњицу смрти обишло је много људи. Ипак, број политичара који му одају почаст, из године у годину је све мањи. Један од оних који редовно долазе на годишњицу смрти је лидер Покрета Социјалиста, Александар Вулин.

„Ја сам овде да искажем поштовање према човеку кога је Србија два пута изабрала на непосредним изборима и који је био и председник СРЈ, нисам био ни најближи ни најбитнији сарадник Слободана Милошевића, ни његов најближи пријатељ, али јесам би његов саборац, и јесам поштовалац онога што је радио. Они који се сада праве да су живели у неко друго време, то је њихово право и нека их“, рекао је Вулин.

Поред Вулина, пошту су одали и некадашњи премијер Србије и вицепремијер Савезне Републике Југославије Никола Шаиновић и лидер радикала Војислав Шешељ.

„Имали смо Слободан Милошевић и ја периоде сарадње и периоде сукоба. Међутим, у Хагу смо постали искрени пријатељи. И данас, поред политичке димензије одавања почасти, професор Бојић и ја одајемо почаст пријатељу“, навео је Шешељ.

Поводом 11. годишњице смрти Слободана Милошевића, почасни председник СПС Милутин Мркоњић и дугогодишња секретарица и сарадница оснивача и првог председника СПС Мира Драгојевић посетили су Милошевићев гроб дан раније, у петак 10. марта.

Извор: Б92