Србија

НАЈПЛАЋЕНИЈИ ПОСАО У СРБИЈИ: Министарство издало саопштење да може да запосли 15.000 стручњака!

Foto: Pixabay.com
Домаћи ИТ сектор могао би одмах да запосли између 10.000 и 15.000 стручњака, каже саветник у Министарству државне управе и локалне самоуправе Вукашин Гроздић.
За ове послове се у Србији едукује само између 1.000 и 1.500 људи годишње а, Гроздић каже да постоји велика потреба компанија за ИТ стручњацима у Србији.

Он је за РТС рекао да се дешава да компаније, које раде истраживања, студије изводљивости и слично, одустају од намере да дођу у Србију када виде да нема довољно потребних кадрова.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Гроздић је подсетио да је Министарство државне управе и локалне самоуправе у суботу почело онлајн селекцију кандидата за учешће на програму преквалификација у ИТ сектору који се спроводи у сарадњи са ИТ заједницом

Он је казао да је министарски ИТ савет Владе Србије планирао 1,5 милиона евра за преквалификација у ИТ сектору и да ће тај пројекат обухватити укупно 1.000 људи.

Сада се спроводи пилот-пројекат са првих 100 стручњака, а после ће бити обухваћено још 900 јуди.

„Онлајн тестирање је почело у суботу и завршиће се у уторак, а у четвртак ћемо имати базу података свих пријављених. Циклус ће трајати од три до четири месеца, затим пракса месец до два и пратиће их у наредних осам месци. Циљ је да у тих осам месеци буду запослени три месеца на минималној плати од 40.000 динара“, додао је Гроздић.

Фото: Pixabay.com
Извор: Tanjug