Србија

НАМАЗАНИ ШИПТАР! Откривено зашто Хашим Тачи нуди своју оставку!

Хашим Тачи (фото:ЈуТјуб)
Председник фантомске државе Косово Хашим Тачи је „међународној заједници“ понудио своју оставку да би избегао да се нађе на суду за злочине ОВК, пише Спутњик
Како се наводи, то је оценио политички аналитичар из Приштине Бехљуљ Бећај, који истиче да је то једна од три могуће опције.
Подсетимо, Тачи је оставку поменуо у моменту када инсистира на формирају „Војске Косова“, док су Вашингтон и НАТО против тога, бар за сада.Бећај верује да је ово и добар повод да Тачи на овакав начин оде са функције, што је свакако, напомиње наш саговорник, за њега боље него да иде путем Међународног суда. Ово је, наставља он, и добар маневарски потез, да остане упамћен као приниципијалан председник који држи до своје речи, дакле „бесе“, да ће поднети оставку уколико се питање трансформације КБС не заврши на начин на који је он то замислио.

„Ово је могуће једна заједничка ујдурма између међународне заједнице и њега да он на овај начин оде са власти, да остане запамћен као човек који је хтео да заокружи државну политику и да буде остављен на миру у процесу почетка рада Међународног суда за претпостављене кривичне радње током рата и после њега.“

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На питање да ли би се Тачијева оставка одразила негативно на политичку ситуацију на КиМ, Бећај одговара тако што каже да би „било негативно да он остане и да игнорише међународну јавност“, посебну оне који су допринели да се дође до оваквог стања у смислу конституције државе, а не у смислу ескалације организованог криминала.

– Најава Тачијеве оставке је амбивалентна. Ако не прође његов предлог он би остао упамћен као човек који се држи речи и који је са функције отишао због такозваних високих принципијалних, националних и државних разлога. Ако његова намера прође, Тачи ће инвестирати у себе, али ће, колико схватам, на своја плећа да натовари целу међународну заједницу која није спремна да прихвати такве промене – каже Бећај.

Ако на овај начин оде са власти, остаће запамћен као човек који је хтео да заокружи државну политику, а биће остављен на миру у процесу пред Међународним судом за кривичне радње током и после рата, истиче Спутњик.

Извор: rs.sputniknews.com