loading...
Издвајамо Србија

НАТО И САД У ПАНИЦИ: Србија има оружје које може да уништи било који град у региону!

Угледни амерички часопис Нешенел Интерес, специјализован за безбедност и војну технологију, објавио је текст о српском ракетном систему Шумадија под насловом: “Нове српске ракете шаљу поруку: Бомбардујте нас и уништићемо ваше градове”

Систем “Шумадија” недавно је представљен јавности на сајму наоружања у Уједињеним Арапским Емиратима, а запао је за око америчком часопису Тхе Натионал Интерест, специјализованом за безбедност, одбрану и наоружање.

Шумадија, чији је домет 300 километара, опремљен је 400-милиметарским вођеним ракетама тешким око 1.500 килограма, као и напредним системом за инерцијалну навигацију пројектила.

Ракета Шумадија ће имати свој лансирни контејнер од композитних материјала и челика, а план је да се систем смести на возило на које могу да стану четири до шест контејнера.

У разговору за Спутњик, Мирослав Лазански је изјавио како ће ови пројектили летети ако српски суседи поново помогну НАТО.

– Током бомбардовања НАТО нисмо имали средство одвраћања, сад имамо ракету која може да досегне и велике градове око Србије. Па сад господо, у евентуалном сукобу, а не дај боже да до њега дође, то нико не жели, ако некоме падне на памет сулуда идеја да некој другој земљи да ваздушни простор да се гађа Србија, имамо ракету која може да одговори по виталним циљевима у околини Србије. То је смисао ове ракете – рекао је Лазански.

Амерички лист констатује да Србија истовремено са производњом Шумадије, учетворостручује своје Ратно ваздухопловство, пре свега захваљујући Русији и Белорусији, од којих су набављени авиони МиГ 29с као и Бук ПВО пројектили средњег домета, чиме ће према речима министра одбране Зорана Ђорђевића, српска ваздушна моћ бити знатно ојачана.

Иако се истовремено са Србијом наоружава и Хрватска – главни регионални ривал Београда – лист сматра да је природно да земље Балкана траже покровитељство и наоружање од својих “патрона”. Тако се Хрватска за наоружање окреће НАТО, а Србија Русији.

Ипак, завршава текст амерички лист, нови српски пројектили су упозорење да уколико НАТО нападне Србију поново, Срби ће се осветити било ком суседу који помогне Алијанси.

 

Извор: Newsweek

loading...