Издвајамо Србија

НАТО ЈЕ НА СРБЕ БАЦИО 15 ТОНА ОСИРОМАШЕНОГ УРАНИЈУМА ТОКОМ АГРЕСИЈЕ: ПЛУТОНИЈУМ у бомбама је појачао злочин 10Х

У Србији се карцином појављује 2,5 пута више од светског просека

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Стопа умирања од рака у Србији је достигла сам врх стопе смртности од те болести у Европи, што је делом последица НАТО бомбардовања, чија се 18. годишњица навршава сутра, изјавио је данас председник Друштва Србије за борбу против рака, Слободан Чикарић.

Тим поводом, али и поводом месеца марта, који је, иначе, у свету познат као месец борбе против рака, данас је у просторијама Друштва, које се годинама бори да прикаже штетне последице осиромашеног уранијума коришћеног у бомбардовању, одржана је конференција за новинаре на којој је доктор Чикарић подсетио да је тада на Србију бачено 15 тона осиромашеног уранијума.

Слободан Чикарић (Фото: Јутјуб)

Реч је, објаснио је, о супстанци која може да изазове мутације гена и канцерогенезу.

Да је та супстанца пала у једном комаду и на једно место, она не би била опасна, рекао је Чикарић.

– Осиромашени уранијум је углавном бацан на територији Косова и Метохије, стварајући облаке прашине, коју је ветар разносио по целој Србији, па је он стизао до других градова, општина и фарми – подсетио је он и додао да је осиромашени уранијум удисала и стока, чије производе су конзумирали људи.

То је, казао је Чикарић, врло опасно јер чак и мала доза јонизујућег зрачења може да изазове малигне туморе.

Малигни тумори, објаснио је он, могу да се појаве и 15 до 20 година након изложености зрачењу, што значи да и они који сада оболевају од тих болести, то може бити последица бомбардовања.

Према подацима из 2014, што се поклапа са тим периодом, у Србији се карцином појављује 2,5 пута више од светског просека, а на подручју КиМ, које је било изложено највећој количини зрачења, исте године је било 50 одсто више оболелих од рака у односу на 2013.

Оно што осим тога забрињава, истакао је Чикарић, јесте да се осим осиромашеног уранијума користио и Плутонијум 239, који се употребљавао и за употребу америчких, атомских бомби.

– Бацити осиромашени уранијум на становништво је злочин, а ако се у њему нађе и плутонијум, то је злочин појачан десет пута – закључио је Чикарић.

Осим Чикарића, на конференцији је говорио и генерал Слободан Петковић рекавши како је неопходно све људе, а посебно оне који још увек живе на Косову, информисати о опасностима којима су изложени.

Петковић каже да је неопходно да се власт озбиљније позабави тим проблемом и да се оформи стручно тело које ће бити посвећено томе.

Такође, из Друштва чији је члан, залажу се и за то да свима који су оболели од карцинома а живе на подручју Косова, буде обезбеђено бесплатно лечење.

На крају, каже Петковић, неопходно је залагати се да се заувек забрани коришћење осиромашеног уранијума као оружја.

 

Извор: Телеграф.рс / Танјуг