Русија Свет

НЕМА ВИШЕ ПОШТОВАЊА – НИШТА ОД ДОГОВОРА! Трамп напао Путина; Путин не жели да ћути!

Вашингтон и Москва у последње време размењују оштре речи због демонстрација у Русији, смрти цивила у Ираку и проширења америчких санкција.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Након што је месецима амерички председник Доналд Трамп хвалио руског колегу Владимира Путина, његова администрација је почела са разменом жестоке дипломатске реторике са Москвом, преноси портал „Политико“.

Односи две државе су поново погоршани и чини се да је могућност стварања стратешке алијансе две највеће светске силе све мања.

Портпарол Беле куће Шон Спајсер је почео своје излагање у понедељак прочитавши саопштење у којем САД „снажно осуђују“ затварање стотина демонстраната, међу којима и водећег Путиновог критичара Алексеја Наваљног у протестима који су се широм Русије одржали током викенда.

У саопштењу су употребљене најоштрије речи које је Трампова Бела кућа икада упутила Путиновој влади и изненадила неке „руске јастребе“ који су били несигурни да ли ће Трамп, који је избегавао да критикује Путина – дозволити влади да укори потез Кремља.

Као председнички кандидат Трамп је стално обећавао да ће се залагати за пријатељске односе са Москвом, али је у последње време престао да говори такве ствари због истраге могућих веза његове кампање и Русије.

Стручњаци кажу да је Путин веома осетљив на америчку критику његове унутрашње политике и да би он могао бесно да одреагује на ове прекоре.

Међутим, остаје нејасно да ли ово саопштење одражава праву америчку политику према Русији. Главне позиције везане за Русију у Стејт депратменту и Пентагону још нису попуњене.

У међувремену, Кремљ је последњих недеља пооштрио реторику о Трамповој администрацији, која је недавно предузела кораке које Москва види као непријатељске према руским интересима.

У суботу је Марија Захарова, портпаролка руског министарства спољних послова, осудила нове америчке санкције против осам руских компанија. Она је рекла да је њена влада зачуђена и забринута потезом Вашингтона.

Брзо након Спајсеровог говора у понедељак, огласио се и руски шеф дипломатије Сергеј Лавров који је рекао да је „запрепашћен“ извештајем о ваздушним нападима америчке војске у којима је 17. марта погинуло можда и до 200 цивила у Мосулу.

Лавров је рекао да је Москва затражила ванредну седницу Савета безбедности УН и додао да се од тада још неколико трагичних инцидената десило у којима су страдали цивили.

Он је изјавио и да је заједничка ирачко-америчка офанзива с циљем да се Мосул ослободи од Исламске државе много бруталнија од руско-сиријске војне кампање у Алепу у Сирији.

– Надгледамо операцију ослобађања Мосула још од почетка јер се сећамо како су нас критиковале западне колеге током операције у источном Алепу – рекао је Лавров.

Према његовим речима, Русија је помогла цивилима отварајући коридор којим је дозвољено милитантима да напусте град и затражио да коалиција у Мосулу хитно спроведе „пажљив и одговоран приступ“ у даљим акцијам у Мосулу.

САД су рекле да су покренуле истрагу о погибији цивила.

Бивши званичник Беле куће задужен за руска питања Ендрју Вајс је рекао да не верује да ће ико из Пентагона дозволити да му Москва дели лекције.

– Нажалост, ово је део познате руске стратегије коју изнова и изнова користе Путин, Лавров и други високи званичници -рекао је он.

 

Извор: Blic.rs