Издвајамо Свет

НЕМАЧКА И ХОЛАНДИЈА РАЗБЕСНЕЛЕ ЕРДОГАНА КОЈИ ПРЕТИ ЕУ: Потопићу вас, преплавићу Европу милионима терориста!

Турска ће преплавити Европу са милионима терориста након расправе ЕУ

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Турска је запретила да ће преплавити Европу са милионима потенцијалних терориста након ескалације тензија између турских и европских власти.

Дипломатски односи између Турске и Холандије су достигли најнижи ниво, са турским замеником премијера Нуманом Куртулмусом који тврди да политичари у Европи живе под “фашистичким, нео нацистичким утицајем.“ То је уследило након што је холандска влада забранила кампање турских министара да воде кампање у тој земљи.

Као одговор, Турска је сада запретила да ће да уведе путничке санкције за европске политичаре и да откаже договор о мигрантима са Европом – што би могло довести до тога да милиони избеглица преплаве континент.

Куртулмус је на конференцији за новинаре након недељног састанка кабинета, рекао да Анкара такође затвара свој ваздушни простор за холандске дипломате док Холандија не испуни захтеве Турске, наводи АП.

Куртулмус је такође рекао да холандски амбасадор у Турској, који је путовао када је почео овај дипломатски спор, неће моћи да се врати, и рекао је да турска влада планира да посаветује парламент да се повуче из холандско-турске групе пријатељства.

Није било јасно шта изненадна турска ескалација значи за економске везе између ове две земље: Као подсетник, холандске директне инвестиције у Турску износе 22 милијарде долара, што Холандију чини највећим извором страних инвестиција са уделом од 16%. Осим тога, турски извоз у Холандију је износио 3,6 милијарде долара у 2016. години, што је чини десетим највећим тржиштем за турску робу, наводи турски Завод за статистику. Турска је увезла 3 милијарде долара холандске робе у 2016. години. Ако овај дипломатски спор доведе до колапса у трговинским односима, рецесија Турске је осигурана.

Куртулмус је рекао да ће политичке санкције важити док Холандија не предузме кораке да “исправи“ своје поступке. Он је рекао: “Овде постоји криза, и то веома дубока. Ми нисмо створили ту кризу или довели до ове фазе.“

Међутим, најпроблематичнији развој, је онај који има потенцијал да пољуља исход немачких избора и усмерен је ка Меркеловој. Куртулмус је рекао да пошто “Европа није испунила своја обећања по питању споразума о мигрантима, за нас је тај споразум завршен.“

Што значи да је након годину дана пошто је прикупила 3 милијарде долара за споразум о мигрантима, Турска управо поништила споразум, а следећи корак би могао бити тај да ће Турска ускоро преплавити Европу са избеглицама које се тренутно држе унутар турских граница. А пошто, по неким проценама, Турска тренутно има преко 2 милиона потенцијалних миграната, европска ситуација са избеглицама ће се ускоро погоршати.

 

Извор: Wебтрибуне.рс