Издвајамо Србија

НЕМАЧКИ МЕДИЈИ О БЕЛОМ: Бело одело, бела кравата, бело јагње…

Бело одело, бела кошуља, бела кравата, бело јагње, Србија има политичку звезду – то је кандидат за председника Лука Максимовић или Љубиша Прелетачевић Бели.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тим феноменом позабавила се и немачка штампа, преноси Дојче веле.

“Лука Максимовић је преко ноћи у Србији постао хит. Тај 24-годишњи студент је, са својом ’зафркантском’ странком, прошле године након општинских избора у свом родном Младеновцу, из прве постао друга најјача политичка снага. Сада га је више од 12.000 потписа грађана учинило чак и кандидатом за предстојеће изборе за шефа државе“, преноси Зексише цајтунг чланак дописника новинске агенције ДПА Томаса Браја.

“Шала почиње већ са именом странке – СПН што је скраћеница за ’Сарму проб’о ниси’. Уз то је, наставља немачки лист, нови политичар себи наденуо и уметничко име – Љубиша Прелетачевић, које алудира на “честе промене странака политичара ради сопствене користи и личног богаћења. ’Бели’ је његов алтер-его. Бело одело, бела кошуља, бела кравата.

А онда – хорор за свакога који има имало смисла за моду: лагане летње панталоне, увучене у дебеле вунене чарапе, на ногама мокасине, а преко тога дебели, смеђи зимски капут. Тамна коса скупљена је у нешто између пунђе и коњског репа. На левој руци нека врста гломазног белог печатног прстена.“

“Белог за преЦедника“

Зексише цајтунг даље преноси да је “Белог“ његов стајлинг за кратко време учинио познатим – и то без икакве ТВ-рекламе или великих изборних плаката: “Он стиже у белој кочији или на белом коњу, грли беле псе, у наручју држи јагње.

Ове недеље се пред зграду Републичке изборне комисије довезао у белој лимузини.“ Такав стил може се видети и на његовим каналима на друштвеним мрежама, на којима доминира изборни слоган: “Само јако“ и позива се да се Љубиша Прелетачевић Бели изабере “за преЦедника“.

Немачки лист преноси да “Бели“ сам себе назива “страним плаћеником и издајником“, и оцењује да се он тако “руга познатом аргументу владе када је реч о опозицији“. Његов кредо – “Ја сам из народа“ (односно: Сиротиња узвраћа ударац), требало би да збуни оне политичаре који нису више блиски с изборном базом – тј. бирачима.

За младу политичку звезду заинтересовани су пре свих млади, а међу њима посебно они образовани. Они су већ одавно одустали од увек истих парола етаблираних политичара. Некада су на изборима предавали неважеће гласачке листиће или током гласања остајали код куће. Са око 100.000 гласова, колико се претпоставља да ће ’Бели’ да освоји, он додуше не може да победи, али би могао да спречи да премијер Александар Вучић постане председник већ у првом кругу – што се до сада сматрало већ као нешто што је сигурно.

 

Извор: Дојче веле