Издвајамо Србија

НОВ НАЧИН ОБРАЧУНА ПЛАТА ПРОСВЕТАРИМА: Ево како ће се обрачунавати зарада

Министар просвете Младен Шарчевић је нагласио да ће у одређивању критеријума радног учинка за запослене у просвети учествовати ресорно министарство

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Зараде просветних радника од 1. јануара 2018. године требало да би да буду исплаћиване у складу са платним разредима, саопштило је Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

До краја јула биће усвојен Закон о систему плата запослених у јавном сектору који ће прописати увођење платних разреда и у просвети. То подразумева нови начин обрачуна зарада на основу радног учинка, кажу представници ресорног министарства.

Министар просвете Младен Шарчевић и Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе, на јучерашњем састанку су информисали представнике четири репрезентативна образовна синдиката са припремама за доношење овог правног акта.

Шарчевић је нагласио да ће у одређивању критеријума радног учинка за запослене у просвети учествовати ресорно министарство, док су синдикалци затражили да добију нацрт закона пре него што оде на јавну расправу.

Јасна Јанковић, председник Уније синдиката просветних радника, упркос оптимистичким најавама, сматра да је увођење платних разреда на “дугачком штапу”.

Она подсећа да су просветари највећи заговорници платних разреда, али да они неће обухватити јавна предузећа, што је, како каже, имати апсурдну ситуацију да Спремачица У ЕПС-у једнако плаћена као наставниц ау школи.

Скептичан је и њен колега Томислав Живановић из гранског синдиката просветних радника “Независност”. Он је изјавио за Политику да не верује да ће нови обрачун зарада значајно утицати на побољшање материјалног полоћаја просветара.

Извор:Телеграф.рс/Политика