Србија

Нова правила: Ако дете није вакцинисано неће моћи у вртић, школу, а тешко ће се и запослити

Према новој одредби коју је донело Министарство здравља Босне и Херцеговине, деца која нису вакцинисана убудуће се неће моћи да буду уписана у вртиће и школе.
Шефица Службе за епидемиологију Завода за јавно здравство Федерације БиХ Мирсада Мулаомеровић изјавила је како последњих неколико година опада број вакцинисане деце, а поготово опада покривеност вакцином против малих богиња, рубеоле и заушки (ММР вакцина).

Међутим, у складу са новом наредбом Федералног министарства здравства, невакцинисана деца убудуће неће моћи да похађају вртиће, школе.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

По речима др Мирсаде Мулаомеровић, вакцинисаност ММР вакцином у БиХ пала је на 64 одсто, што је значајно испод просека од 95 процената колико је потребно за квалитетан колективни имунитет који препорује Светска здравствена организација.

Докторка Мулаомеровић истиче како је најмања покривеност ММР вакцином забележена у прошлој години.

– Вакцинисано је 11.843 деце у Федерацији БиХ с првом дозом ММР вакцине, што је знатно испод задатих циљева како би се ова болест елиминисала – рекла је.

Федерално министарство здравства је донело наредбу о програму имунизације становништва против заразних болести за 2017. годину, с чијом се применом почиње следеће недеље.

Ова наредба се иначе доноси сваке године, с тим што је овогодишња наредба побудила веће интересовање јавности због строжих мера које предвиђа.

Наиме, ако се родитељи не буду придржавали прописа програма имунизације, њихова деца неће моћи да буду уписана у вртиће, школе, колективне смештаје, а провера јесу ли примили вакцину биће обављана и касније при запошљавању, стоји у наредби.

Служба за епидемиологију Завода за јавно здравство (ЗЗЈЗ) Федерације БиХ недавно је изнела податак како је услед недовољног вакцинисања ММР вакцином у Федерацији БиХ, у 2014. и 2015. години дошло до епидемије малих богиња. Пријављено је 5.103 случаја, а од тог броја 553 деце је због компликација хоспитализовано.

Др Мулаомеровић сматра како је пад покривености овом вакцином у Федерацији БиХ, а и шире, изазван дезинформацијама о последицама које вакцина може да изазве, као и отпором који се јавио према вакцинацији уопште широм света, као и деловањем разних покрета против вакцинације.