Издвајамо Свет

НОВИ СУКОБ СТАРИХ РИВАЛА! Турци поручили Грчкој: Ако треба, долетећемо попут МЕТКА да вас опет научимо историји!

Тајип Ердоган (Фото: Јутјуб)

Напетост између Грчке и Турске сваким је даном све већа након што је турски председник најавио могућност референдума о приступању ЕУ, а грчки министар одбране је изјавио како је та држава спремна „за било какву провокацију“, пише британски „Гардијан“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Док се Турска припрема за референдум на којем ће се одлучивати о повећању овласти председника Реџепа Тајипа Ердогана, турски вођа дошао је у вербални сукоб с челницима већине европских држава које су забраниле његовим званичницима долазак на скупове на којима би се промовисао глас „за“ на референдуму међу исељеним Турцима.

– Имамо референдум 16. априла. Након тога бисмо могли одржати референдум налик Брегзиту, рекао је на турско-британском форуму, на којем је присуствовао и британски министар спољних послова Борис Џонсон.

– Шта год наша нација одлучи, ми ћемо то поштовати. Треба бити јасно да наше стрпљење, које стално искушавају неке европске државе, има своје границе, рекао је Ердоган.

Прошле недеље Ердоган је изјавио како ће европске политичаре називати „нацистима“ докле год они њега називају диктатором.

Његова изјава додатно је погоршала односе с Грчком, чији је министар одбране само пар сати раније рекао како су грчке снаге спремне да одговоре на било коју претњу суверенитету и територијалном интегритету.

– Грчке оружане снаге спремне су да одговоре на било какву провокацију, рекао је министар одбране Панос Камменос на војној паради у част 196. годишњице ослобођења Грчке од Отоманске владавине.

– Спремни смо, јер тако се брани мир, казао је Камменос.

Тензије између Турске и Грчке највише долазе до изражаја у Егејском мору, где се готово сваког дана сучељавају ратни авиони обе државе, док турски извиднички бродови улазе у грчке територијалне воде, преноси „Јутарњи лист“ писање британског „Гардијана“.

Проблеми су почели након неуспелог покушаја пуча у јулу прошле године, након чега је осморо турских официра побјгло у Грчку, а грчки Врховни суд одбио да их изручи натраг.

Дипломати и стручњаци за питања одбране страхују због велике могућности несреће, јер су искусни официри и пилоти гурнути на маргине у чисткама које су попратиле неуспешни пуч.

– Највећа забринутост на грчкој страни није због међународног инцидента, већ због несреће која би могла да се отргне контроли, рекао је директор грчког тхинк-танка Елиамеп, др Танос Докос.

– Националистичко расположење у Турској значи да би било јако тешко смирити страсти након такве ситуације, рекао је др Докос.

Ердоган је већ споменуо да је Уговор из Лозане, који је одредио границе између две државе након неуспеле инвазије грчке војске на Турску 1922. године, „веома упитан“.

Вођа националистичке опозиције у Турској, Девлет Бачели, подигао је тензије на још виши ниво тврдњама како је неколико грчких острва заправо под окупацијом.

– Ако Грци желе поново да падну у море, ако желе да их ловимо, добродошли су, турска војска је спремна. Неко мора објаснити грчкој влади шта се догодило 1922. Ако нема ко да им објасни, можемо попут метка да долетимо преко Егејског мора и пононо их научимо историји – рекао је Бачели.

Извор:Гардијан