Србија

О ОВОМЕ ЕУ ЛОБИСТИ ЋУТЕ: Кажњавају Србију што има повлашћен положај у набавци гаса од Русије! Ево колико морамо да платимо!

Секретаријат Енергетске заједнице саопштио је да је наставио поступак против Србије због споразума с Русијом о испорукама природног гаса којим се нарушава конкуренција и да Србија има два месеца да исправи неправилности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

У Образложеном мишљењу достављеном Србији 16. марта наведено је да је споразумом с Русијом из 2012. године предвиђено да је гас који се испоручује намењен искључиво за тржиште Србије, што није у складу с прописима Енергетске заједнице, наведено је у саопштењу.

“У зависности од одговора Републике Србије, Секретаријат може случај да поднесе Министарском савету за одлуку о неусклађености Србије са законима Енергетске заједнице”, наводи Секретаријат ЕЗ у саопштењу поводом Образложеног мишљења.

Министарски савет не доноси често одлуке да кажњава земље због непоштовања прописа, али санкције су могуће и то губљење права гласања и ускраћивање средстава за надокнаду трошкова за учешће земље у активностима Енергетске заједнице, док постоји могућност и да ЕУ суспендује финансирање енергетских пројеката.

Прелиминарни поступак покренут је 12. јануара када је Србији послато писмо са захтевом да реагује на наводе о неусклађености с прописима ЕУ и тиме Секретаријату омогући да у потпуности стекне увид о овом случају, а Министарство енергетике је дан после тога саопштило да ће одговор “благовремено доставити”.

Секретаријат ЕЗ тада је навео да је “прелиминарно закључио” да члан 4 Споразума Србије и Русије из 2012, којим се наводи да је гас за коришћење у Србији, представља клаузулу о дестинацији, што је по Уговору о енергетској заједници недопуштено.

Споразумом с Русијом предвиђена је испорука највише пет милијарди кубних метара гаса годишње у периоду 2012-2021, а у трећем ставу члана 4, који Енергетска заједница посебно помиње, наводи се да је “природни гас који се испоручује у Републику Србију на основу овог споразума намењен за коришћење на тржишту Републике Србије”.

Заменик директора Секретаријата ЕЗ Дирк Бушле раније је за ЕурАктив је рекао да су те клаузуле “реликт прошлог времена” када су “доминантни добављачи могли да деле европско тржиште гаса по својој вољи, и углавном су укинути у остатку Европе”.

Према његовој оцени, измена споразума Србије и Русије не би требало да представља проблем, будући да се Русија прилагођава европским прописима у пословању широм Европе.

На питање о томе зашто се поступак покреће пет година након склапања споразума о испоруци гаса са Русијом, истакнуто је да је интеграција тржишта гаса сада дошла у врх приоритета.

 

Фото: Kremlin.ru

Извор: Beograd.in